De koeltoren in de Gentse haven is mogelijk de bron van de legionellabesmetting.
Volledig scherm
De koeltoren in de Gentse haven is mogelijk de bron van de legionellabesmetting. © Joel Hoylaerts / Photonews

Tweede dode door legionellabesmetting

In België is opnieuw een patiënt overleden aan de gevolgen van legionella. Het gaat om de tweede dode in twee dagen tijd. 

Het totale aantal besmette patiënten stond op zeventien. Gisteren overleed een eerste patiënt in een Gents ziekenhuis, vandaar stierf een persoon in een ander ziekenhuis in de Vlaamse stad.  

,,Vanwege de privacy van de patiënt en de familie kunnen we geen details geven”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. ,,De ziekenhuizen hebben ons bevestigd dat zes besmette patiënten intussen weer thuis zijn, zeven anderen zijn aan de beterende hand. Twee patiënten liggen op de intensive care,  een van hen is nog kritiek.”

In tien jaar tijd is het aantal besmettingen met legionella in Vlaanderen verdrievoudigd, van 49 gevallen naar 147. Legionella duikt dus jaarlijks op, maar een uitbraak zoals nu komt maar heel zelden voor. ,,Ook al kom je met de bacterie in contact, je wordt niet automatisch doodziek.’’

Koeltoren

De meeste patiënten die zijn besmet komen uit Evergem en uit Gent. Onderzoek moet uitwijzen of ze eenzelfde plek hebben bezocht, maar volgens de eerste bevindingen is daar geen sprake van. Wél komen ze allemaal uit de omgeving van de Gentse haven.

Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid denkt daarom dat de besmettingsbron wel eens in een koeltoren voor drinkwater kan liggen. ,,Mogelijk kon besmette waternevel zich in de open lucht verspreiden en sloeg die daarna ergens neer”, verklaarde een woordvoerder tegenover Het Laatste Nieuws.

Het Agentschap heeft monsters genomen in de koeltorens van 17 bedrijven in de Gentse haven. De monsters zijn op kweek gezet. Omdat de bacterie eerst moet kunnen groeien in zo’n watermonster worden de resultaten pas maandag verwacht.

Een legionella-uitbraak eiste al eerder dodelijke slachtoffers in België. In november 1999 stierven vijf mensen die de besmetting hadden opgelopen via bubbelbaden op een beurs in Kapellen bij Antwerpen. 

Hoe krijg je legionella?
Legionella is een bacterie die overleeft in water en zich bij warmte vermenigvuldigt. Als het besmet water wordt verneveldt en die nevel rechtstreeks wordt ingeademd, kan de bacterie in de longen belanden. ,,Een infectie gebeurt dus allen door waterdruppeltjes rechtstreeks in te ademen”, benadrukt microbiologe Katrien Lagrou (UZ Leuven). Vervolgens kan je beginnen te hoesten zonder slijm op te geven, koorts krijgen en pijn bij het ademen, zoals bij een longontsteking.

Hervé Férodet was diabetespatiënt, hij overleed gisteren aan legionellabesmetting.
Volledig scherm
Hervé Férodet was diabetespatiënt, hij overleed gisteren aan legionellabesmetting. © Screenshot VTM Nieuws
 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.