Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Tsunamigevaar na zware aardschok van 7,5 bij Russische eilandengroep Koerilen geweken

De eilandengroep Koerilen in de zee van Ochotsk ten oosten van Rusland en ten noorden van Japan is vannacht getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Na de schokken werd door de autoriteiten een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor het noorden van Japan en Hawaï. Het risico op vloedgolven is inmiddels voorbij.

De vrees voor een vernietigende vloedgolf bleek onterecht. Russische media meldden na de beving wel degelijk een tsunami maar die beperkte zich tot een golf van ongeveer een halve meter hoog. In Japan werd het tsunamigevaar weer snel ingetrokken, maar bewoners in het noorden moeten voorlopig wel in hoger gelegen gebieden blijven omdat er volgens meteorologen een risico is op flinke naschokken die toch nog golven kunnen veroorzaken. Dezelfde waarschuwing blijft van kracht op de Koerilen: eilandjes die in handen zijn van Rusland maar waar Japan ook recht op zegt te hebben. De ruzie tussen de landen over enkele eilanden duurt al vele jaren.

Volgens de Russische en Japanse autoriteiten heeft de aardbeving, waarvan het epicentrum ten noorden van de Koerilen lag, amper schade veroorzaakt. Er zijn nog geen meldingen van gewonden of dodelijke slachtoffers. Het gevaar voor een eventuele tsunami zal pas worden ingetrokken als het in het gebied rond de eilanden eb wordt. Nog altijd zijn kleine naschokken voelbaar.

57 kilometer diep

Aanvankelijk werd rekening gehouden met een enorme vloedgolf die mogelijk ook de westkust van Amerika en Canada zou kunnen raken. Dit omdat de beving plaatsvond op een diepte van bijna 57 kilometer in de aardbodem onder de zee van Ochotsk. Het risico bestond dat de bodem daar omhoog zou worden gedrukt waardoor het zeewater in allerlei richtingen kon worden ‘weggeduwd’ met als resultaat een tsunami. 

Volledig scherm
© EPA
 1. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 2. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”