Volledig scherm
Mensen worden via een elektronisch bord gewaarschuwd voor een mogelijke tsunami in Nieuw-Zeeland. Archieffoto. © REUTERS

Tsunami-alarm na zeebeving bij Nieuw-Zeeland opgeheven

Na een zware aardbeving met een kracht van 7,4 in de Grote Oceaan bij de onbewoonde Kermadeceilanden hebben de Nieuw-Zeelandse autoriteiten zondagochtend korte tijd een tsunami-alarm afgekondigd. Inmiddels is het alarm weer opgeheven. 

De beving vond plaats om 10.55 uur lokale tijd (0.55 uur in Nederland), op een diepte van 34 kilometer en op zo’n 928 kilometer ten noordoosten van de stad Tauranga op het Nieuw-Zeelandse Noordereiland. Dat meldt het Amerikaanse geologische instituut USGS. De Nieuw-Zeelandse Civiele Bescherming schaalde de beving later in als 7.0 op de schaal van Richter.

,,Ongebruikelijk sterke en gevaarlijke stromingen en onvoorspelbare golven worden verwacht in de buurt van de kust. Dit betekent een bedreiging voor activiteiten op het strand, in havens, in riviermonden en kleine vaartuigen’’, liet de civiele bescherming in eerste instantie weten. 

De waarschuwing werd later ingetrokken, met de mededeling dat volgens de laatste informatie het onwaarschijnlijk is dat een tsunami een bedreiging voor Nieuw-Zeeland zal vormen.

De Kermadec-eilanden zijn onbewoond, op Raoul Island na, waar het meest noordelijk gelegen meteorologisch station van Nieuw-Zeeland staat.

  1. Marcus smeekt tijdens footballwedstrijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Marcus smeekt tijdens football­wed­strijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Terwijl andere fans een grappige boodschap opschreven in de hoop in beeld te komen tijdens een footballwedstrijd was de oproep van Edward Marcus een stuk ernstiger: hij smeekte om een nieuwe nier. Het lukte hem niet om op televisie te komen, maar dankzij een foto van een andere fan gaat hij nu toch viraal. Op Twitter is het bericht al meer dan 100.000 keer gedeeld en verschillende mensen hebben zich intussen als donor geregistreerd.