Tsjechische leeuwenfokker overleden door toedoen van eigen dier

VideoEen 34-jarige Tsjech is gedood door zijn eigen leeuw. Michal Prášek hield het dier samen met een drachtige leeuwin in een kooi bij zijn huis in het dorp Zdechov, in het oosten van het land. De leeuwen overleefden het niet.

De leeuwenliefhebber, die op video’s te zien is terwijl hij de dieren aanhaalt, betrad ‘s ochtends het verblijf en werd direct door de 9-jarige leeuw Fufik aangevallen. Prášek werd omstreeks zeven uur in het hok in de achtertuin gevonden. Toegesnelde politieagenten moesten beide leeuwen doodschieten om bij het lichaam van de fokker te komen.

,,We kunnen bevestigen dat de fokker om het leven is gekomen en dat de twee leeuwen door agenten zijn gedood’’, verklaart een woordvoerder aan lokale media. ,,Dat werd als veiligste optie om binnen te komen gezien. Er is geen gevaar voor omwonenden geweest, want de dieren zijn nooit buiten de omheining gekomen.’’

Fietser aangevallen

De tussenkomst van een leeuwin redde Michal het vege lijf in 2012.
Volledig scherm
De tussenkomst van een leeuwin redde Michal het vege lijf in 2012. © Privéfoto

,,Een autopsie zal nu uit moeten wijzen wat de precieze doodsoorzaak is’’, luidt het. De recherche heeft het verblijf afgesloten en doet onderzoek. De leeuw die de man aanviel, was geen onbekende in Tsjechië. Vorig jaar zomer viel het dier namelijk tijdens een wandeling met zijn baas nog een fietser aan. Dat werd in de Tsjechische pers breed uitgemeten. De fietser overleefde het.

De om het leven gekomen eigenaar hield de wilde dieren zonder vergunning. Prášek , destijds woonachtig in Slowakije, werd in 2012 ook door leeuw Fufik aangevallen. ,,Het was mijn eigen schuld’’, vertelde de man toen. ,,Hij gedroeg zich normaal, maar ik maakte een fout.’’ Klaarblijkelijk rook ‘s mans jas naar zijn honden.

Al eerder gebeten

De Tsjech werd al een eens eerder gebeten, schrijft nieuwssite Idnes.cz. Dat gebeurde toen Prášek de kooi binnenstapte van de destijds 2-jarige mannetjesleeuw Fufik. ,,Hij begon toen direct te bijten.’’ Door tussenkomst van een leeuwin, die Fufik wegjoeg, bracht de leeuwentemmer het er wonderwel levend af. ,,Het lukte om mezelf los te trekken en om hulp te roepen.’’

De aanvaring met de leeuw leverde hem diepe bijtwonden aan armen en benen op. Sinds de zomer van 2016 woont Prášek in het dorp Zdechov. Hij nam uiteraard zijn leeuwen mee. Dat leidde tot grote onrust onder zijn buren. Hoewel de leeuwen illegaal werden gehouden, zagen de autoriteiten geen kans de dieren af te nemen.

Het houden van wilde dieren is in Tsjechië overigens niet ongewoon. Volgens cijfers van het ministerie van Milieu worden in het land zeker 44 leeuwen, 98 luipaarden, 49 poema's, 20 tijgers en 15 ocelotten (ook een katachtige) in privé-dierentuinen gehouden.

Michal en Fufi in gelukkiger tijden.
Volledig scherm
Michal en Fufi in gelukkiger tijden. © Privéfoto
 1. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 3. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”