President Donald Trump en dokter Anthony Fauci, die de regering bijstaat bij de bestrijding van het coronavirus.
Volledig scherm
President Donald Trump en dokter Anthony Fauci, die de regering bijstaat bij de bestrijding van het coronavirus. © Getty Images

'Trumps plan om economie weer op gang te helpen kan averechts werken’

Economen waarschuwen voor de nadelige effecten van Trumps plan om de economie zo vlug mogelijk weer op te starten. Zij denken dat het averechts kan werken als de Amerikaanse president de coronamaatregelen te vroeg afzwakt.

Voormalig IMF-hoofdeconoom Maury Obstfeld waarschuwt voor meer chaos in het land wanneer de president de regels versoepelt, terwijl lokale bestuurders juist strengere maatregelen nemen. Bovendien vreest hoofdeconoom Michael Feroli van JPMorgan Chase dat de economie een tweede klap krijgt als de soepelere regels een nieuwe piek in het aantal besmettingen veroorzaken. Dit zou tot een diepere en langere recessie kunnen leiden.

Trump zei dinsdag dat hij de economie graag weer ziet draaien rond 12 april (Pasen). ,,Op paaszondag zullen we weer volgepakte kerken zien door het hele land", voegde hij toe. 

,,Natuurlijk wil niemand niets versoepelen als je ziet wat er nu aan de hand is in New York", zei viroloog Anthony Fauci. Die stad is zwaar getroffen door het virus: 15.000 mensen zijn er inmiddels besmet. Trump zei de viroloog te volgen en zijn beleid te zullen baseren op ‘harde feiten'. 

De oproep van de president leidde tot irritatie bij veel gouverneurs, die nu juist strenge maatregelen treffen om de crisis te beteugelen. ,,Ik hoop en bid dat Trump iets weet wat wij allen niet weten", zei gouverneur van West-Virginia, en tevens Trump-aanhanger, Jim Justice.

President Donald Trump zegt dat hij het virus niet langer het ‘Chinese virus’ zal noemen. ,,Iedereen weet dat het uit China is gekomen. Maar ik heb besloten dat we er geen grote kwestie meer van moeten maken”, zei Trump in een interview met Fox News.

De benaming ‘Chinees virus’, die de president geregeld in de mond nam, leidde tot grote spanningen tussen de twee grootmachten. Het lijkt erop dat Trump daar nu de angel uit wil halen, al zegt hij wel dat de Chinezen alles aan zichzelf te wijten hadden: ,,Het begon allemaal nadat zij hadden gezegd dat onze militairen waren begonnen.” Hij doelt op een theorie die in China rondging dat het Amerikaanse leger het coronavirus in China heeft geïntroduceerd en dat de oorsprong dus niet in de zwaargetroffen stad Wuhan lag.

In een tweet sprak Trump verzoenende woorden richting Aziatische Amerikanen, die na de uitbraak van corona met toenemend racisme te maken kregen: ,,De verspreiding van het virus is op geen enkele manier hun schuld”.

 1. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 2. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”