Trump in the Oval Office.
Volledig scherm
Trump in the Oval Office. © AP

Trump: zinvolle gesprekken over wapenbezit

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat zijn regering nog altijd zinvolle gesprekken voert met de Democraten in het Congres over ‘een of andere vorm van wapenwetgeving'. 

Aanleiding voor deze gesprekken zijn de schietpartijen onlangs in Dayton en El Paso waarbij in totaal 31 doden en tientallen gewonden vielen.

Trump zei tegen verslaggevers dat hij ondanks de gesprekken een fel voorstander blijft van het recht van Amerikanen om wapens te bezitten. De Democraten hebben actie van Trump geëist. Zo willen ze dat er wetgeving komt die het gebruik van wapenmagazijnen met een hoge capaciteit munitie verbiedt. Bij meerdere bloedbaden werden die magazijnen door de schutters gebruikt.

Rusland bij G7

De Amerikaanse president pleitte er ook voor om Rusland weer te laten toetreden tot de G7. Rusland werd uit de groep van de acht grootste industrielanden gezet in 2014. Volgens Trump een initiatief van zijn voorganger president Barack Obama. ,,Het is verstandiger om Rusland erbij te hebben. Het zou weer de G8 moeten worden omdat veel dingen waar we over spreken over Rusland gaan”, zei Trump.

De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, moet met een grote renteverlaging komen, zei Trump ook nog. Volgens hem moet de Fed zich ‘proactief’ opstellen bij het stimuleren van de Amerikaanse economie.

Trump verklaarde dinsdag op het Witte Huis dat de Fed al verder eerder had moeten beginnen met het verlagen van de rente. De Fed kwam recent met de eerste renteverlaging sinds de financiële crisis, maar die stap gaat volgens de president niet ver genoeg. Hij wil nu een sterkere verlaging van het rentetarief. In het verleden haalde Trump geregeld uit naar het beleid van de Amerikaanse centrale bank.

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.