Trump zinspeelt in speech op nieuwe kandidatuur in 2024
VIDEOHij is terug: Donald Trump zinspeelt op een derde presidentscampagne in een anti-immigratiespeech tijdens een conservatief feestje in Florida.
Delen per e-mail
Of ze hem al misten, wilde Trump van zijn fanatiekste aanhangers weten, toen hij voor het eerst sinds zijn aftreden als president weer een politiek podium beklom. Hij hield hen op de conservatieve conferentie CPAC direct een wortel voor: hij overweegt een nieuwe kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap. Trump wekte opnieuw de leugenachtige suggestie dat hij zijn tweede presidentsverkiezingen had gewonnen en zei over de Democraten: ,,Wie weet, misschien versla ik hen wel een derde keer.” Hij won slechts één keer.
Trump zei verder dat hij niet van plan is om een eigen partij op te richten, waarover in de afgelopen weken werd gespeculeerd. Maar hoe hard de aanwezigen ook met Trump-vlaggen zwaaiden en scandeerden dat ze geloven dat hij de verkiezingen won, een nieuwe kandidatuur lijkt niet onverdeeld populair. In een geïmproviseerde peiling onder bezoekers van CPAC zei 55 procent dat ze in 2024 opnieuw op hem zouden stemmen.
Oude draaiboek
Trumps eerst speech als voormalig president ging, behalve over fantasieën over verkiezingsfraude, vooral over de immigratiepolitiek van zijn opvolger Joe Biden. Hij putte uit zijn oude draaiboek en schetste het beeld dat ‘miljoenen’ gevaarlijke immigranten het land zullen overspoelen. ,,Het kunnen moordenaars zijn, verkrachters of drugssmokkelaars, en de regering Biden schrijft hun naam op en laat hen vrij in ons land.” Biden heeft enkele strenge immigratiebeperkingen die Trump invoerde, geschrapt.
Zo neemt hij meer grondig gescreende vluchtelingen op, en staat aan de zuidgrens weer meer asielzoekers toe hun asielprocedure binnen de Amerikaanse grenzen af te wachten. Sommige migranten uit Centraal-Amerika, waar de viruscrisis en natuurgeweld voor ellende zorgen, hopen dat ze nu meer kans maken de VS in te mogen. Vorige maand werden aan de zuidgrens 78.000 overstekers gearresteerd, meer dan normaal in de winterperiode.
CPAC was altijd een feestelijke reünie van partijgenoten met conservatieve ideeën. Nu staat de cultus rond Trump centraal. ‘Trump-chella’, noemde de New York Times het al, naar muziekfestival Coachella. Bezoekers poseerden met een gouden standbeeld van een karikatuur van de oud-president. Het deed velen denken aan het gouden kalf uit de Bijbel die veel Amerikaanse conservatieven graag aanhalen. Het verhaal geldt daarin als waarschuwing tegen aanbidding van afgoden.
Richtingenstrijd
De Republikeinse partij was de afgelopen weken verwikkeld in een richtingenstrijd, tussen overtuigde Trumpisten en een vleugel die de verering van de voormalig president beu is. ,,De Republikeinse partij is verenigd. De enige verdeeldheid is tussen een handvol partijbonzen in Washington D.C. en alle anderen, in het hele land,” zei Trump net nadat hij de critici honend ‘nep-Republikeinen’ had genoemd.
Hij gaf opvolger Biden een veeg uit de pan omdat hij Amerikaanse scholen niet snel genoeg zou openen, en schetste hoe de Amerikaanse identiteit bedreigd zou worden. Zo klaagde hij over ‘socialisme’ en over transgender atleten die vrouwensport zouden bedreigen.
Het klonk als een campagnespeech, en dat was het goedbeschouwd ook. ,,Ik blijf vechten aan jullie zijde,” beloofde Trump, die zijn verlies nog altijd niet erkent. ,,We blijven doen wat we vanaf het begin hebben gedaan: winnen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Onthullingen van minnares Boris Johnson: 'Hij kon zijn handen niet van me afhouden’
Een relatie met een maîtresse tijdens zijn periode als burgemeester van Londen achtervolgt de Britse premier Boris Johnson. Mogelijk bevoordeelde hij de Amerikaanse zakenvrouw onrechtmatig. -
PREMIUM
Familie maakt eigen website om Ghislaine Maxwell te verdedigen
De familie van Ghislaine Maxwell heeft een eigen website gelanceerd met de bedoeling haar onschuld aan te tonen. Realghislaine.com wil een ‘evenwichtiger beeld’ geven van de vrouw die volgens justitie in Amerika meisjes zou hebben geronseld voor de inmiddels overleden multimiljonair en zedendelinquent Jeffrey Epstein. Maxwell wordt zelf ook verdacht van mensenhandel. -
PREMIUMCaravaggio
Waarom de waarde van dit kunstwerk van 1500 euro naar 150 miljoen euro schoot
De ontdekking van een ‘nieuwe’ Caravaggio van misschien wel 150 miljoen euro zet de kunstwereld op z’n kop. Acht redenen waarom het volgens Liesbeth Helmus, Caravaggio-fan en conservator van het Centraal Museum in Utrecht, zo bijzonder is. -
PREMIUM
Groot-Brittannië opent, maar Italië blijft dicht: dit zijn de coronamaatregelen in de rest van Europa
Bij coronamaatregelen kijkt iedereen al snel naar andere landen. Hoe doen zij het? Is het hier strenger dan in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Spanje of Denemarken? Een overzicht. -
Prins Philip dooft vuur na explosie aan geweld in Noord-Ierland
Jongeren steken auto’s in brand, gooien molotovcocktails naar politieagenten en rellen op diverse plekken in Noord-Ierland. Het geweld roept herinneringen op aan The Troubles.
-
Bloedige dag in Myanmar: 82 demonstranten gedood
Bij demonstraties in de stad Bago in Myanmar zijn vrijdag zeker 82 mensen om het leven gekomen. Het was één van de bloedigste optredens van de veiligheidstroepen in Myanmar tegen de pro-democratische demonstranten sinds de machtsgreep van het leger op 1 februari, waarbij de gekozen regering van Aung San Suu Kyi werd verdreven. -
Donald Trump: Coronavaccin zou ‘Trumpcine’ moeten heten
De Amerikaanse oud-president Donald Trump vindt dat er een coronavaccin naar hem vernoemd zou moeten zijn. Dat heeft hij gezegd bij een speech voor de Republikeinse partijtop, die te gast was in zijn resort Mar-a-Lago. Trump herhaalde daar zijn onbewezen claims over fraude bij de presidentsverkiezingen in november en haalde nog eens flink uit naar de machtigste Republikein in de Senaat, Mitch McConnell, aldus The Washington Post. -
PREMIUM
Bedreigde auteur blijft schrijven over etnische zuivering in China: 'Het gaat om het lot van miljoenen mensen’
Ze werd gemarteld in de 'heropvoedingskampen’ van Xinjiang. De Kazachse arts en schooldirecteur Sayragul Sauytbay wil niet zwijgen en schreef een boek over de genocide in een Chinese goelag.