Volledig scherm
Donald Trump. © AP

Trump witheet na neerschieten drone door Iran

UpdateDe Amerikaanse president Donald Trump heeft het neerschieten van een Amerikaanse drone door Iran - eerder vandaag - scherp veroordeeld. ,,Iran heeft een grote fout gemaakt'', twitterde hij. Het doet de spanningen tussen beide landen verder oplopen.

Javad Zarif on Twitter

The US wages #EconomicTerrorism on Iran, has conducted covert action against us & now encroaches on our territory. We don't seek war, but will zealously defend our skies, land & waters. We'll take this new aggression to #UN & show that the US is lying about international waters

Iran haalde de Amerikaanse drone vandaag neer. Volgens Washington vloog de drone in het internationale luchtruim boven de Straat van Hormuz. De Iraanse Revolutionaire Garde claimde de Amerikaanse 'spion-drone' te hebben neergeschoten in de zuidelijke provincie Hormozgan, boven het eigen grondgebied. ,,En onze grenzen zijn een rode lijn’’, aldus een woordvoerder van het Iraanse leger. ,,Elke vijand die die grenzen passeert, vernietigen we.’’ 

Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, liegt Amerika over de positie waar de drone is neergeschoten. ,,We zoeken geen oorlog, maar we verdedigen ons luchtruim, land en onze wateren.’’ 

De VS verklaarden in reactie dan weer dat er geen onbemande toestellen van het Amerikaanse leger in Iran actief waren.

Na zijn scherpe tweet, verzachtte Trump zijn kritiek. Hij dacht toch dat het neerschieten van de drone niet bewust is gebeurd. ,,Dat vind ik moeilijk te geloven.’’ En: ,,Ik denk dat Iran een fout heeft gemaakt, dat een generaal of iemand anders de mist inging en de drone heeft neergehaald.’’

Aanvallen op zeetankers

De Straat van Hormuz is een van de belangrijkste scheepvaartroutes ter wereld. De doorgang verbindt de olierijke Golfregio met de open zee. Een groot deel van de olie in de wereld wordt via deze route per schip vervoerd. Vorige week nog deden de aanvallen op twee olietankers in de regio de spanningen tussen Washington en Teheran aanzienlijk toenemen. De Amerikaanse regering zegt dat Iran achter de aanvallen zit, maar Teheran ontkent dit.

De spanning tussen Iran en de Verenigde Staten is al sinds vorig jaar sterk toegenomen, toen president Donald Trump een nucleaire deal van 2015 tussen Teheran en grote mogendheden opzegde en sancties oplegde aan het land.

Donald J. Trump on Twitter

Iran made a very big mistake!

Iran’s leider Ayatollah Ali Khamenei zei vorige week dat hij de Amerikaanse president Donald Trump niet beschouwt als ‘waardig om berichten mee uit te wisselen‘. Bekijk de video hier:

 1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
 2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

  Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

  Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.
 3. Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegetakeld’
  PREMIUM

  Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegeta­keld’

  Een Belgische vrouw van 58 is dinsdag vermoord teruggevonden in haar huis in Tolox, in het zuiden van Spanje. De Guardia Civil houdt een klopjacht op een vriend van de vrouw, ook een Belg. Speurders houden rekening met een moord in de relationele sfeer, al wordt ook roofmoord niet uitgesloten. ,,Mijn zus verzamelde antiek. Enkele waardevolle stukken zijn verdwenen", zegt de broer van het slachtoffer.