De import van trofeeën van geschoten leeuwen werd verboden nadat leeuw Cecil in juli 2015 uit een natuurpark in Zimbabwe werd gelokt en doodgeschoten.
Volledig scherm
De import van trofeeën van geschoten leeuwen werd verboden nadat leeuw Cecil in juli 2015 uit een natuurpark in Zimbabwe werd gelokt en doodgeschoten. © AFP

Trump verklaart ook leeuwen vogelvrij: koppen mogen als souvenir mee naar VS

Sportjagers mogen weer afgehakte koppen van leeuwen naar de VS meebrengen als ‘souvenir’. Nadat de regering Trump een verbod op het invoeren van jachttrofeeën afkomstig van doodgeschoten olifanten schrapte, zijn nu ook leeuwen uit zuidelijk Afrika vogelvrij. Dierenorganisaties wereldwijd veroordelen het 'verwerpelijk' besluit.

De Amerikaanse overheidsdienst Fish and Wildlife Service (FWS) is volgens ABC al vorige maand begonnen met het goedkeuren van aanvragen om Afrikaanse leeuwentrofeeën in te voeren. Trofeeën van leeuwen die werden geschoten in Zambia en Zimbabwe mogen meegenomen worden. Ook voor sommige trofeeën van in Zuid-Afrika geschoten leeuwen geldt dat, is te lezen in nieuwe regelgeving op de site van de FWS.

Erkend als bedreigde diersoort

Nadat de leeuw Cecil in juli 2015 uit een natuurpark in Zimbabwe werd gelokt en doodgeschoten door de Amerikaanse tandarts Walter Palmer, werd de import van leeuwentrofeeën verboden. Uitzondering waren trofeeën afkomstig van jachtactiviteiten die bijdragen aan natuurbehoud. In januari vorig jaar werd het verbod absoluut, nadat de FWS de leeuw als bedreigde diersoort erkende. In de nieuwe richtlijnen wordt het verbod echter niet alleen geschrapt maar ook opgeheven voor leeuwen die werden geschoten in de periode dat het verbod van kracht was.

Wayne Pacelle, voorzitter van de organisatie Humane Society US, wil de FWS nu voor de rechter slepen. ,,Afrikaanse olifanten en leeuwen dragen miljarden dollars bij aan de Afrikaanse economie, maar alleen als ze in leven blijven. Ze doden doet hun populaties krimpen, bedreigt de safari-ervaring en berooft Afrikaanse landen.''

Kritiek

In 2012 kregen Trumps zonen Donald Jr. en Eric nog veel kritiek nadat foto’s waren opgedoken waarop ze poseren met een luipaard en een olifant die ze hadden doodgeschoten.

Hoewel olifanten als bedreigde diersoort te boek staan, is de jacht op olifanten in sommige delen van Afrika legaal. De regering Trump stelt dat de jacht op olifanten bijdraagt aan het beheren van de populatie. Maar dierenorganisaties voeren aan dat corrupte functionarissen, in het bijzonder in Zimbabwe waar dictator Mugabe deze week aan de kant werd gezet, niet te vertrouwen zijn om olifanten te beschermen.