Trump heeft ook thuis in Florida nog een probleempje
VideoEen afscheidsceremonie op een luchtmachtbasis en dan met Air Force One naar Florida. Zo zien de laatste uren van het presidentschap van Donald Trump (74) er vermoedelijk uit. Daarna neemt hij zijn intrek in zijn resort in Palm Beach, Florida. En dat leidt nu al tot grote ergernis bij zijn buren.
Delen per e-mail
De verhuiswagens zijn al gesignaleerd. Volgens de Britse krant The Guardian zijn Trumps buren rond zijn particuliere club Mar-a-Lago niet blij. Volgens de miljonairs in de buurt is het straks gedaan met hun rust als Trump er komt wonen en het een komen en gaan zal worden van bewonderaars. Dat zou ook extra risico op een coronabesmetting kunnen meebrengen.
Tijdens zijn presidentiële bezoeken aan Mar-a-Lago werd Trumps resort al door tientallen agenten bewaakt. Barricades blokkeerden de hoofdwegen en veroorzaakten lange files, tot grote ergernis van de buurt. Daarop besloot een groep boze buren juridisch advies in te winnen. Ze willen voorkomen dat de ex-president permanent in Mar-a-Lago gaat wonen, met alle overlast van dien.
Geen woning
Trump kocht het barokke resort met uitzicht op zee in 1985. Toen hij het landgoed in 1993 in een commerciële club veranderde, stemde Trump ermee in leden te verbieden om er meer dan 21 dagen per jaar te logeren. Buurtbewoners eisen nu dat het stadsbestuur deze afspraak handhaaft. Dat zou betekenen dat Trump zelf niet permanent in zijn resort zou kunnen wonen. De kwestie zou volgende maand door het stadsbestuur worden besproken.
In Palm Beach, gelegen op een eiland voor de kust van Florida, woont de rijkste 1 procent van Amerika. Aan de South Ocean Boulevard, die langs Mar-a-Lago loopt, staan enkele van ‘s werelds chicste strandhuizen. Eigenaren zijn onder meer cosmetische erfgename Aerin Lauder, miljardair-financier en Trumps adviseur Stephen Schwarzman en de inmiddels overleden voor pedofilie veroordeelde Jeffrey Epstein. Trump verbleef de afgelopen jaren vaak in Mar-a-Lago, dat hij ook wel het ‘Winter Witte Huis’ noemt. Hij ontving daar ook diverse wereldleiders.
Trump breekt traditie
Trump breekt met een lange traditie door morgen niet naar de beëdiging van zijn opvolger te gaan. Aanhangers die afscheid willen nemen van Trump, moeten vroeg uit de veren. Die plechtigheid staat gepland op vliegbasis Andrews bij Washington. Genodigden worden tussen 06.00 uur en 07.15 uur lokale tijd verwacht. Als Joe Biden om 18.00 uur Nederlandse tijd de ambtseed aflegt, zit Trump vermoedelijk al thuis in Mar-a-Lago.
Trump maakte op 8 januari bekend dat hij niet naar de machtsoverdracht in Washington gaat. Dat was twee dagen nadat zijn aanhangers het Capitool hadden bestormd. Het is nog onduidelijk of de president ook wil breken met een andere traditie: het achterlaten van een handgeschreven brief voor zijn opvolger in het Oval Office.
Bekijk hier onze video’s over de Amerikaanse verkiezingen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Duitsland verlengt lockdown tot eind maart, stapsgewijs nieuwe versoepelingen
De lockdown in Duitsland wordt verlengd tot zeker 29 maart. Dat hebben bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de ministers-presidenten van de zestien deelstaten woensdagavond afgesproken. Er komen vanaf maandag stapsgewijs nieuwe versoepelingen. -
video/update
Dodelijkste dag in Myanmar sinds staatsgreep
Veiligheidstroepen hebben op meerdere plaatsen in Myanmar het vuur geopend op demonstrerende burgers. Er vielen volgens lokale bronnen zeker elf doden. Het gaat voor zover bekend om de dodelijkste dag sinds het begin van de massaprotesten tegen de militaire staatsgreep. -
PREMIUM
Blijven dromen! Een plek naast de Grote Vier zit er voor Trump niet in
Na een turbulent presidentschap en niet minder chaotisch verlopen verkiezingen is hij morgen president af. Een terugblik in beeld op de vier jaren waarin Amerika schudde op zijn grondvesten. -
Navalny en Thunberg onder genomineerden Nobelprijs voor de Vrede
Dit jaar maken 234 mensen en 95 organisaties kans op de Nobelprijs voor de Vrede. Onder de genomineerden zijn de Russische oppositieleider Aleksej Navalny en de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. -
PREMIUM
Wordt Trump afgezet wegens aanzetten tot geweld? De Capitoolrellen van uur tot uur
Precies een week geleden bestormden aanhangers van president Donald Trump het Capitool in Washington. De balans: vijf doden, vele gewonden en tientallen arrestaties. Vandaag stemt het Huis van Afgevaardigden over een afzettingsprocedure wegens het aanzetten tot geweld. Wat gebeurde er die dag? Een reconstructie van uur tot uur.
-
EU straft vier Russische justitie-kopstukken voor lot Navalny
De Europese Unie heeft voor het eerst haar nieuwe mensenrechtensancties opgelegd. Zij straft de Russische procureur-generaal, de baas van het zogeheten Onderzoekscomité dat direct onder de president ressorteert en grote strafzaken onderzoekt, het hoofd van het gevangeniswezen en dat van de nationale garde voor het vervolgen van oppositieleider Aleksej Navalny en het neerslaan van protesten. -
Olifant slaat verzorger dood met slurf in Spaanse dierentuin
In een dierentuin in de Spaanse stad Cabárceno heeft een olifant een verzorger gedood. De verzorger maakte dinsdag het olifantenverblijf schoon, toen hij werd geraakt door de slurf van het dier. Door de harde klap stootte hij zijn hoofd tegen een hek en overleed later in het ziekenhuis, melden Spaanse media. -
New Yorkse gouverneur Cuomo trekt boetekleed aan over ‘flirterig’ gedrag
De New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo heeft zondag voor het eerst erkend dat zijn gedrag ten opzichte van enkele medewerkers ‘verkeerd uitgelegd’ kon worden als ‘ongewenst geflirt’. Hij zegt bereid te zijn om mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek naar seksuele intimidatie op zijn kantoor.