Volledig scherm
President Trump twitterde er weer driftig op los, dit keer was de baas van de FBI het mikpunt. © EPA

Trump haalt fel uit naar FBI-baas om Rusland-rapport

De Amerikaanse president Trump heeft zware kritiek geuit op FBI-directeur Christopher Wray. Hij deed dat zoals gebruikelijk op Twitter. ,,Hij zal nooit in staat zijn om de FBI weer goed te laten functioneren, ondanks het feit dat er geweldige mannen en vrouwen werken”, aldus de president.

Hij deed dit naar aanleiding van de voor hem ongunstige conclusies uit het rapport van de onafhankelijke inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie. Daaruit bleek dat er geen politieke vooringenomenheid bij de FBI was in het onderzoek naar het samenspannen van de Trump-verkiezingscampagne met Rusland.

Trump gebruikte meerdere tweets om de voor hem ongunstige conclusies uit het rapport aan te vallen. ,,Ik weet niet welk rapport Wray aan het lezen was, maar het was zeker niet het rapport dat mij werd gegeven,” schrijft president Trump.

De conclusie van het rapport was dat de FBI een legitieme reden had om te onderzoeken of toenmalig presidentskandidaat Donald Trump of zijn medewerkers hebben samengespannen met Rusland. Trump heeft veelvuldig ontkend met Moskou te hebben samengewerkt om de verkiezingen te beïnvloeden.

Trump en veel van zijn aanhangers stellen dat er voor de verkiezingen onwettige pogingen zijn gedaan, met name door de FBI, om het met verhalen ‘over Russische contacten’ Trump politiek uit te schakelen. Volgens Trump is toen een heksenjacht begonnen die nog steeds voortduurt, zoals nu in het Huis van Afgevaardigden.

De president kreeg vandaag twee aanklachten van het Huis van Afgevaardigden in het impeachment-onderzoek, de zogenoemde afzettingsprocedure tegen hem. Trump wordt machtsmisbruik en belemmering van het Congres ten laste gelegd.

  1. Twee gevallen coronavirus in Frankrijk: ‘Eén patiënt reisde vanuit China via Nederland naar huis’
    'Meer besmettingen verwacht'

    Twee gevallen coronavi­rus in Frankrijk: ‘Eén patiënt reisde vanuit China via Nederland naar huis’

    In Frankrijk zijn twee gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: één in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd.