Taiwanese F-16's.
Volledig scherm
Taiwanese F-16's. © EPA

Trump bevestigt akkoord voor verkoop F-16's aan Taiwan

De Amerikaanse president bevestigt dat hij de verkoop van F-16-gevechtsvliegtuigen aan Taiwan heeft goedgekeurd. Het akkoord moet wel nog worden goedgekeurd door het Congres.

,,Ze zullen ze de F-16's op een zeer verantwoorde manier gebruiken", aldus Donald Trump. De deal, ter waarde van 8 miljard dollar, is volgens de president goed voor de werkgelegenheid. ,,Het gaat om veel geld en veel banen.”

De deal is de grootste en meest opmerkelijke verkoop van aan Taiwan van de afgelopen jaren en zet kwaad bloed in China, dat de onafhankelijkheid van Taiwan niet erkent. De VS en China zijn in een handelsoorlog verwikkeld en Trump heeft een ‘humane oplossing’ voor de onrust in Hongkong geëist voordat het handelsconflict kan worden opgelost.

De spanningen tussen China en Taiwan gaan terug tot de oprichting van de volksrepubliek in 1949. China erkent de onafhankelijkheid van Taiwan niet, maar beschouwt het eiland als een afvallige provincie.

  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.