Volledig scherm
Taiwanese F-16's. © EPA

Trump bevestigt akkoord voor verkoop F-16's aan Taiwan

De Amerikaanse president bevestigt dat hij de verkoop van F-16-gevechtsvliegtuigen aan Taiwan heeft goedgekeurd. Het akkoord moet wel nog worden goedgekeurd door het Congres.

,,Ze zullen ze de F-16's op een zeer verantwoorde manier gebruiken", aldus Donald Trump. De deal, ter waarde van 8 miljard dollar, is volgens de president goed voor de werkgelegenheid. ,,Het gaat om veel geld en veel banen.”

De deal is de grootste en meest opmerkelijke verkoop van aan Taiwan van de afgelopen jaren en zet kwaad bloed in China, dat de onafhankelijkheid van Taiwan niet erkent. De VS en China zijn in een handelsoorlog verwikkeld en Trump heeft een ‘humane oplossing’ voor de onrust in Hongkong geëist voordat het handelsconflict kan worden opgelost.

De spanningen tussen China en Taiwan gaan terug tot de oprichting van de volksrepubliek in 1949. China erkent de onafhankelijkheid van Taiwan niet, maar beschouwt het eiland als een afvallige provincie.

  1. Getatoeëerde naaktkat Bes ontsnapt, volgers baasje blij: ‘Die wilde niet nog meer pijn’

    Getatoeëer­de naaktkat Bes ontsnapt, volgers baasje blij: ‘Die wilde niet nog meer pijn’

    De Russische blogger en sportfanaat Rustam Shafiev (35) is ten einde raad omdat zijn getatoeëerde naaktkat Bes al een paar dagen spoorloos verdwenen is. De zogenaamde Sphynx, een van oorsprong Canadees ras dat door fokkers muteerde tot een ‘roofdier’ zonder haren, sprong uit een autoraampje toen ‘Kara Fight’(de artiestennaam van de Rus) een bezoek bracht aan het dorp Pervomaisky in de buurt van Jekaterinenburg.