Trudeau verliest meerderheid, maar blijft wel premier van Canada

videoDe Canadese premier Justin Trudeau mag aanblijven als regeringsleider, maar moet om te regeren wel op zoek naar steun van een of meerdere partijen. De uitslag van de landelijke verkiezingen van maandag zal voor Trudeau, die de laatste tijd geplaagd werd door schandalen, een hele opluchting zijn.

De partij van Trudeau gaat volgens de polls in 156 van de 338 districten aan de leiding. Dat betekent dat Trudeau wel de meeste stemmen heeft gekregen, maar niet aan een absolute meerderheid komt. De conservatieven van zijn rivaal Andrew Scheer leiden in ongeveer 121 districten. Om een meerderheid in het parlement te vormen zijn 170 zetels nodig.

Ten opzichte van de verkiezingen van 2015, toen hij een absolute meerderheid van 184 zetels haalde, heeft Trudeau ingeleverd. Omdat de Liberalen desondanks de grootste partij lijken te worden, zal de premier volgens de zender CBC een minderheidsregering gaan vormen. Daarbij zal hij afhankelijk zijn van kleinere, linkse partijen zoals de Groenen en de NDP.

Vechten

De 47-jarige premier bedankte na middernacht de kiezers voor het vertrouwen ‘om het land in de juiste richting te bewegen’. Ook zei hij ‘te zullen vechten voor alle Canadezen’. Scheer liet tijdens zijn toespraak weten dat de Conservatieven klaar zullen staan en gaan winnen als Trudeau’s regering valt.

De Canadese premier kreeg al gauw felicitaties vanuit buurland Verenigde Staten. President Donald Trump spreekt op Twitter van een ‘prachtige en zwaar bevochten overwinning’. Volgens Trump, die in het verleden herhaaldelijk botste met Trudeau, heeft Canada een goede keus gemaakt. ,,Ik zie ernaar uit om met u samen te werken aan de verbetering van onze twee landen!’’

Trudeau is een populair politicus op het wereldtoneel, maar hij kwam in eigen land onder vuur te liggen vanwege verscheidene schandalen en misstappen waarin hij en zijn partij Liberal Party of Canada zijn betrokken.

Volledig scherm
De Canadese premier Justin Trudeau met zijn gezin in Montreal. © AP