Volledig scherm
De Syrische stad Deir Ezzor waar de Russische huurlingen omkwamen © AFP

'Tientallen Russische huurlingen gedood bij VS-aanval in Syrië'

Amerikaanse strijdkrachten hebben vorige week tientallen Russische huurlingen in Syrië gedood. Dat zeggen een Amerikaanse functionaris en drie Russen die bekend zijn met de zaak.

Meer dan tweehonderd huursoldaten, voornamelijk Russen die vochten in naam van de Syrische leider Bashar al-Assad, kwamen om het leven bij een mislukte aanval op een basis en een raffinaderij van Amerikaanse troepen en hun bondgenoten in de olierijke regio Deir Ezzor, zeiden twee van de Russen.

De Amerikaanse functionaris hield het aantal doden op honderd, met tweehonderd tot driehonderd gewonden.

Veteranen Oekraïne

Veel van de Russen die zijn gedood of gewond geraakt zijn veteranen uit het conflict in Oekraïne, zo meldt Alexander Ionov, het hoofd van een door het Kremlin gefinancierde organisatie die banden onderhoudt met separatisten die samen met pro-Assad-troepen in Syrië hebben gevochten.

De aanval onderstreepte nog eens de complexiteit in het Syrische conflict. Dat begon als een binnenlandse repressie, maar veranderde in een oorlog waarbij islamitische extremisten, statenloze Koerden, de regionale machten Iran, Turkije en nu ook Israël betrokken zijn.