Volledig scherm
De aangespoelde grienden © AP

Tientallen dode grienden gespot op strand IJslands schiereiland

Amerikaanse toeristen hebben op het schiereiland Snæfellsnes in het westen van IJsland tientallen dode grienden ontdekt. Ze zagen de minstens zestig zoogdieren liggen toen ze een rondvlucht met een helikopter maakten en schakelden de politie in.

Het is niet duidelijk waardoor de grienden, een soort walvis uit de familie van dolfijnen die 8,5 meter lang kan worden, op het strand van het schiereiland zijn aangespoeld. De zee kent in het gebied een sterke stroming die het voor grienden soms moeilijk maakt naar open zee terug te zwemmen. Ook loopt de kustlijn geleidelijk op, waardoor de dieren mogelijk gedesoriënteerd zijn geraakt. 

Volgens helikopterpiloot David Schwarzhans, die foto's maakte van de macabere vondst, vlogen hij en de toeristen laag over het terrein toen ze plotseling in het zand de dieren zagen liggen. ,,Na de landing hebben we ze geteld en we kwamen uit op zeker zestig overleden exemplaren. Waarschijnlijk zijn het er nog meer, omdat er op sommige plaatsen alleen vinnen te zien waren”, vertelde hij aan BBC News. Hij sprak van een tragisch schouwspel. ,,De stank was zelfs van een grote afstand enorm.” Wanneer de grienden aanspoelden, is onbekend. Het terrein is moeilijk vanaf het vasteland te bereiken.

De IJslandse biologe en walvisdeskundige Edda Elísabet Magnúsdóttir vermoedt dat de grienden in ondiep water heel dichtbij elkaar hebben gezwommen wat hun oriëntatievermogen kan hebben verstoord. ,,Meestal bevinden ze zich in veel dieper water, omdat daar meer inktvis (hun belangrijkste voedingsbron, red.) zit. Op de een of andere manier zijn ze toch massaal naar de kust gezwommen”, legde ze uit aan de website Iceland Monitor. Grienden gebruiken net als dolfijnen echo, oftewel geluidsgolven, om zich te oriënteren. 

Dat het in ondiepe gebieden fout gaat, is volgens de expert niet nieuw. ,,Het komt regelmatig voor dat grote groepen grienden door een optelsom van factoren sterven. Harde wind, een te grote groep, te ondiep water en een oplopende, zanderige kust: het kan allemaal een rol hebben gespeeld”, aldus Magnúsdóttir.

Volledig scherm
© AP