Test Chinees coronavaccin op mensen uit Wuhan biedt hoop
Chinese onderzoekers zijn een stap dichterbij een vaccin tegen het coronavirus. Een eerste test van het middel op ruim honderd mensen uit Wuhan is veelbelovend. Het vaccin heeft weinig bijwerkingen en het lichaam ontwikkelt snel antistoffen tegen het virus. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in medisch tijdschrift The Lancet.
Delen per e-mail
Het vaccin, Ad5-nCoV genaamd, wordt ontwikkeld door het Chinese bedrijf CanSino Biologics. Het was een van de eerste coronavaccins die in maart in een vroeg stadium bij mensen werden getest.
De onderzoekers gebruiken een lichtere versie van een gewoon verkoudheidsvirus, dat wel menselijke cellen infecteert maar geen ziekte veroorzaakt, om genetisch materiaal te verkrijgen van Covid-19. Dat materiaal maakt een eiwit aan dat gelinkt is aan het coronavirus. Met het vaccin maakt het immuunsysteem antistoffen aan tegen dit eiwit.
CanSino Biologics testte het vaccin bij 108 gezonde mensen van 18 tot 60 jaar uit Wuhan, de Chinese stad waar het virus voor het eerst werd ontdekt. Ze kregen een lage, middelhoge of hoge dosis van het vaccin.
Antistoffen
Na twee weken vertoonden de proefpersonen in alle drie de groepen een zekere mate van immuunrespons op het virus. Na vier weken hadden bijna alle deelnemers antistoffen ontwikkeld die Covid-19 wel herkennen, maar nog niet uitschakelen.
Van de proefpersonen die een lage of middelhoge dosis kregen, ontwikkelde de helft antistoffen die het virus uitschakelen. In de groep met een hoge dosis was dat driekwart.
De bijwerkingen vallen mee. De meest voorkomende klachten zijn milde pijn op de plek waar geïnjecteerd is, lichte koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn, zo melden de onderzoekers. Wel kregen negen deelnemers koorts (38,5 graden Celsius) en één deelnemer hoge koorts in combinatie met vermoeidheid, kortademigheid en spierpijn. Deze klachten duurden slechts 48 uur.
De onderzoekers zien het als een grote stap, maar waarschuwen voor teveel optimisme. ,,Deze resultaten zijn een belangrijke mijlpaal’’, zegt onderzoeker Wei Chen van het Beijing Institute of Biotechnology in Beijing, China, in een verklaring.
Voorzichtig
,,Deze resultaten moeten echter voorzichtig worden geïnterpreteerd. De uitdagingen bij de ontwikkeling van een Covid-19-vaccin zijn ongekend en het vermogen om deze immuunreacties te activeren, betekent niet noodzakelijkerwijs dat het vaccin mensen zal beschermen tegen Covid-19.’’
De onderzoekers zijn inmiddels gestart met een groter onderzoek met vijfhonderd deelnemers die een lage of gemiddelde dosis van het vaccin krijgen, of een placebo. Aan deze studie doen ook proefpersonen van boven de 60 jaar mee. Ook worden tot zes maanden na vaccinatie de bijwerkingen bekeken.
Wereldwijd zijn geneesmiddelenfabrikanten en onderzoekers bezig met een race tegen de klok om coronavaccins te ontwikkelen, nu het virus al ruim 330.000 doden heeft geëist.
Vooral China, waar de uitbraak eind vorig jaar begon, mobiliseert enorme middelen en heeft vijf potentiële onderzoeken. De Amerikaanse regering heeft daarop ‘Operation Warp Speed’ gelanceerd , in een poging eind dit jaar een vaccin op de markt te brengen.
Veelbelovend
Nu zijn er wereldwijd meer dan honderd verschillende vaccins tegen het coronavirus in ontwikkeling, waarvan ten minste acht met testen op mensen. Ook in deze onderzoeken zijn de ontwikkelingen veelbelovend.
Biotechbedrijf Moderna maakte bekend dat 45 vrijwilligers die een dosis van hun testvaccin (mRNA-1273) kregen, binnen vijftien dagen antistoffen ontwikkelden. Het niveau van de antistoffen in hun bloed is vergelijkbaar was met dat bij mensen die zijn hersteld van een coronabesmetting.
Bovendien hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford aangekondigd dat hun vaccin (ChAdOx1-nCov19) nu wordt getest in klinische onderzoeken met ruim 10.000 mensen. Die vaccins zouden mogelijk al in september beschikbaar zijn.
Bekijk al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
John Kerry geeft Amerika’s nieuwe visitekaartje over klimaatzorgen af in Den Haag
Amerika is terug aan tafel als het gaat om de mondiale aanpak van klimaatverandering. Joe Bidens nieuwe klimaatgezant John Kerry debuteert morgen in Den Haag op ‘s werelds eerste Climate Adaptation Summit, CAS 2021. -
video
Trump neemt nucleaire tas mee naar Florida
Donald Trump was niet bij de inauguratie van zijn opvolger Joe Biden. Dat is niet alleen een breuk met een traditie, het brengt ook een groot praktisch probleem met zich mee. Wat te doen met de aktetas met nucleaire gegevens die de president altijd bij zich heeft? -
Advocaat van neonazi die Duitse ‘migranten-politicus’ zou hebben gedood: Geen moord maar doodslag
De extreemrechtse Duitser die in Frankfurt terechtstaat voor het doodschieten van een regionale politicus, in juni 2019, pleegde geen moord maar doodslag. Dat verklaarde zijn advocaat vandaag in de rechtszaal. Hij vroeg een ‘evenredige’ straf voor zijn cliënt tegen wie de openbaar aanklager levenslang met tbs eiste. -
Pistes langer dicht, streep door skivakanties
Wintersporters lijken definitief een streep te kunnen zetten door het skiseizoen. De pistes in Frankrijk, Duitsland en Italië blijven volgende maand grotendeels dicht, waarschijnlijk ook tijdens de krokusvakantie. In Oostenrijk en Zwitserland zijn de gebieden open, maar daar duiken in skidorpen nieuwe coronabrandhaarden op. -
video
Meerdere doden door brand bij Serum Institute in India, grootste vaccinproducent ter wereld
Bij het Serum Institute of India, de grootste vaccinproducent ter wereld, woedde vandaag een urenlange brand. Hierbij zijn meerdere doden gevallen, bevestigt CEO Adar Poonawalla. De fabriek, gelegen in Pune in het westen van India, is samen met AstraZeneca en Oxford University bezig met de ontwikkeling van het Covishield-coronavaccin. De productie van het vaccin is niet in gevaar gekomen. Het vuur is inmiddels onder controle.
-
PREMIUMreportage
Dagelijks overlijden 1300 Britten aan corona: ‘Onderschat niet hoe snel het uit de hand kan lopen’
Het Verenigd Koninkrijk krijgt de ergste zorgcrisis sinds de Tweede Wereldoorlog langzaam in bedwang na een fase waarin een ramp dreigde. ,,Het is nog heel moeilijk, maar het gaat beter.” -
Video
Onvoorwaardelijke liefde: hond wacht vijf dagen op baasje (68) bij ziekenhuis
Dat honden ons hart sneller laten kloppen en ons vaak een blij gevoel bezorgen, is voor de meeste baasjes wel duidelijk. Maar die onvoorwaardelijke liefde blijkt ook wederzijds. In de Noord-Turkse stad Trabzon wachtte een negen jaar oude hond dagenlang buiten bij een ziekenhuis bezorgd op haar baasje, die voor een hersenbloeding werd behandeld. ,,Het hele ziekenhuis houdt van haar.” -
Voor het eerst geen nieuwe coronabesmettingen in China
China heeft vandaag voor het eerst nul nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld sinds het in januari begon met het bijhouden ervan. Het longvirus stak eind vorig jaar voor het eerst de kop op in de Chinese stad Wuhan, maar sinds de piek in februari is het aantal nieuwe gevallen sterk afgenomen. Het virus lijkt in China nu grotendeels onder controle.