Volledig scherm
Van links naar rechts: Akie Abe, Malgorzata Tusk, Jenny Morrison, Brigitte Macron, Cecilia Morel, Adele Malpass en Melania Trump in de tuin van Villa Arnaga in het Franse Cambo-les-Bains. © AFP

Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloementuin

Bewust of onbewust: de kiekjes van het ‘partnerprogramma’, vandaag bij de G7 in Frankrijk, doen opvallend oubollig aan - tuttig zelfs. Terwijl de regeringsleiders zich achter gesloten deuren over zwaarwichtige zaken als de verhoudingen met Iran, Noord-Korea en China buigen, kijken hun vrouwen voor de ogen van de verzamelde wereldpers naar een riedeltje volksdansen, nippen onder toeziend oog van een Fransman met baret aan een glas bij een wijnproeverij of –zie hierboven- maken een ommetje door een tuin vol sierbloemen.

Het artikel gaat door onder de foto

Volledig scherm
Het vrouwelijke gezelschap vergaapt zich aan een Baskische volksdanser. © EPA

Het programma met opvallend kneuterig karakter is naar verluidt samengesteld door Trump’s vrouw Melania die –zo meldt de Britse pers geamuseerd- tijdens het wandelingetje haar gebruikelijke torenhoge hakken voor makkelijke witte instappers verruilde. Ze wordt tijdens de rondleiding door het pittoreske Franse dorpje Comba-les-Bains –op een half uurtje van G7-stad Biarritz- vergezeld door de vrouw van de Franse president, Brigitte Macron, door Jenny Morrison, vrouw van de Australische premier Scott Morrison, door Akie Abe, eega van de Japanse premier Shinzo Abe, door  de Chileense ‘first lady’ Cecilia Morel, Adele Malpass, wederhelft van David Malpass, president van de Wereldbank, en Malgorzata Tusk, vrouw van de EU-president. Om het hele gezelschap krioelt het uiteraard van de veiligheidsmensen.

Het artikel gaat door onder de foto

Volledig scherm
Melania Trump (R) en Malgorzata Tusk (L) proefden ook wijn. © EPA

De enige die de foto’s nog van een emancipatoir sausje had kunnen voorzien ontbreekt: Joachim Sauer, man van de enige vrouwelijke regeringsleider Angela Merkel aan de G7-tafel, bleef thuis. Niet voor de eerste keer trouwens. Sauer, een gevierd wetenschapper, is meestal niet te porren voor dit soort verplichtingen in het buitenland. Wie in het zuiden van Frankrijk ook schittert door afwezigheid: Carrie Symonds, vriendin van de prille Engelse regeringsleider Boris Johnson. Volgens de Britse pers zou pr-adviseur Symonds die sinds haar stormachtige relatie met ‘BoJo’ regelmatig in de tabloids figureert, het te druk hebben met haar eigen werk.

Volledig scherm
Carrie Symonds (hier bij een eerdere bijeenkomst rechts van Boris Johnson) is er niet bij in Frankrijk. © REUTERS