Terugtrekking Amerikanen uit Syrië verloopt chaotisch: Russen nemen VS-basis over

De Turkse president Erodogan zet zijn militaire offensief in Syrië voort ondanks Amerikaanse economische sancties. Ondertussen rukt het Syrische regeringsleger met steun van Rusland verder op en verloopt de terugtrekking van de Amerikaanse Special Forces nogal chaotisch. Russische soldaten hebben inmiddels een legerbasis overgenomen die door de Amerikanen in allerijl werd verlaten.

De oproep van president Trump om de wapens neer te leggen, maakt duidelijk weinig indruk. In Noord-Syrië gaat de strijd tussen het Turkse leger en de Koerden onverminderd verder. En ook de Russische militairen en het Syrische regeringsleger zitten niet stil. Troepen van Assad hebben inmiddels posities ingenomen in het gebied dat jarenlang in handen was van Syrische Koerden.

Zij hebben de strategisch belangrijke stad Manbij ingenomen en zo het Turkse leger de loef afgestoken. Er zijn regeringstroepen naar plaatsen gestuurd als Ain Issa en Tabqa. De Russische staatstelevisie bericht dat het Syrische leger ook basissen heeft overgenomen die voorheen werden gebruikt door Amerikaanse troepen.  Die werkten met de Koerden samen in de strijd tegen terreurgroep IS.

De haastige terugtrekking van de Special Forces verloopt volgens Amerikaanse bronnen in die moeilijke omstandigheden chaotisch. Ze kregen al te maken met Turkse artillerie-aanvallen. Bovendien verandert de situatie op het terrein van uur tot uur. Steden en snelwegen komen telkens onder controle te staan van andere milities, waardoor een veilige aftocht uit het gebied wordt bemoeilijkt.

De Turkse president Erdogan riep de Syrisch-Koerdische strijders vandaag op het grensgebied te verlaten. Dat is volgens hem de ‘snelste manier om het probleem in Syrië op te lossen’. Gisteren zat een kleinere Amerikaanse eenheid - bestaande uit 50 tot 100 soldaten - aan twee zijden ingesloten: door Turkse troepen aan de ene kant en door Syrische eenheden, die door Rusland worden gesteund, aan de andere. 

Amerikanen afgesneden

,,Twee Amerikaanse observatieposten bevonden zich in de buurt van Kobani en deze Amerikaanse eenheden werden afgesneden van de rest van het Koerdische gebied door de Turkse opmars aan de ene kant en de komst van Syrische regeringssoldaten uit het westen vanuit Manbij”, verklaarde een westerse militaire functionaris die tot voor kort nauw samengewerkte met de Koerden.

,,Ze zullen een veilige uitweg moeten vinden terwijl er door milities strijd wordt geleverd om deze steden onder hun controle te brengen’’, aldus de westerse functionaris. ,,De VS en het VK moeten onder moeilijke omstandigheden de militaire operatie tegen IS abrupt stopzetten. Het is echt een demoraliserende aftocht”, aldus de westerse functionaris.

‘Russen nemen alles over’

Een functionaris van de Koerdische YPG bevestigt het bericht dat de Amerikanen de basis in de stad Manbij hebben verlaten. Soldaten van de paramilitaire ‘Wagner Group’ - een huurlingenleger in dienst van de Syrische troepen - hebben de controle overgenomen. Een Russische huurling en journalist plaatste op Twitter een video van de basis die door de Amerikanen werd achtergelaten en nu onder Russische controle staat.

,,Ik denk dat de Russen uiteindelijk elke Amerikaanse basis en observatiepost zullen overnemen”, zei de Koerdische functionaris. Hoeveel tijd de terugtrekking van de Amerikanen in beslag zal nemen, is voorlopig koffiedik kijken. Volgens CNN kan het enkele dagen tot zelfs enkele weken duren. Maar een heikele opdracht wordt het zeker.

Doorn in het oog

De Amerikanen hielpen en trainden Koerdische milities die met succes zijn ingezet in de strijd tegen Islamitische Staat. De macht van de milities maakte het noordoosten feitelijk los van de rest van Syrië. Deze Koerdische ‘staat’ is een doorn in het oog van Erdogan. De Turkse president roept al jaren dat hij ‘Koerdische terroristen’ langs de grens in Syrië wil aanvallen, maar de aanwezigheid van Amerikaanse militairen weerhield hem daarvan. Trump heeft eerder deze maand plotseling zijn militairen opdracht gegeven naar huis terug te keren, omdat volgens hem de Verenigde Staten er niets meer te zoeken hebben.

Volledig scherm
Russische en Syrische vlaggen op militaire voertuigen bij de stad Manbij. © REUTERS
Volledig scherm
Syrische soldaten arriveren in de stad Tal Tamr. © EPA