Volledig scherm
De herdenking op 13 november 2018 van de aanslagen in Parijs, drie jaar eerder. Er zijn bloemen neergelegd voor de Bataclan-concerthal. © EPA

Terreurverdachte aanslagen Parijs opgepakt

UpdateIn verband met de terreuraanslagen in Parijs, november 2015, is in Duitsland een Bosnische man (39) aangehouden. De Belgische autoriteiten hadden een Europees aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd. De man wordt verdacht van medeplichtigheid aan de terreurdaden, lieten de Duitse federale politie en de aanklager in Dresden in een gezamenlijke verklaring weten.

De man is volgens Duitse media in de buurt van Merseburg, iets ten westen van Leipzig, opgepakt. Dat gebeurde in de nacht van 19 op 20 juni. De Duitse autoriteiten zeiden dat ze de man op het spoor kwamen tijdens een afzonderlijk onderzoek tegen twee Bosniërs wegens overtreding van een militaire wapenwet. Het nog lopende onderzoek leidde tot de verblijfplaats van de verdachte, die niet bij naam werd genoemd. De man zit in hechtenis in afwachting van zijn overlevering aan België.

131 doden

Bij de aanslagen, waaronder die op de Bataclan-concerthal in Parijs in november 2015, kwamen in totaal 131 mensen om het leven. De terreurorganisatie Islamitische Staat claimde de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in de Franse hoofdstad, die vanuit Brussel zouden zijn gecoördineerd.

Zes van de acht aanslagplegers kwamen om door eigen toedoen. Een zevende werd gedood door de politie, een achtste - Salah Abdeslam - vluchtte, maar werd later gearresteerd in België. Sindsdien zijn er ook meerdere aanhoudingen verricht vanwege betrokkenheid bij de aanslagen.