Temperatuur in Zuid-Spanje smeult met 46,9 graden rond nationaal hitterecord
Spanje beleefde zaterdag met temperaturen tot 46,9 graden de heetste dag van het jaar. Of het nationale record uit 2017 van 46,9 graden in het zuidelijke Cordoba is geëvenaard of verbroken moet nog blijken. Toen werd in Montoro, eveneens in Andalusië, overigens zelfs 47,3 graden gemeten, maar dat is nooit officieel bevestigd.
In Italië werd deze week bij Syracuse op het eiland Sicilië met 48,8 graden een Italiaans record gemeten. Bij officiële bevestiging is dat een Europees record. Dat staat nog op naam van Athene. In 1977 werd in de Griekse hoofdstad en in een stad iets verder een temperatuur van 48 graden vastgesteld. ,,Binnenkort wordt onderzocht en bekendgemaakt of de betreffende waarneming wordt aangeduid als officiële waarde. Zo ja, dan is het Europese hitterecord uit 1977 uit de boeken!” zegt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza.
Hoe dat voelt? ,,Alsof er twintig haardrogers voor je deur staan. Het beneemt je de adem”, legde Vlaming Tom Van Compernolle, die een B&B runt op Sicilië, eerder uit. De verzengende hitte is het gevolg van een hittegolf in Zuid-Europa die nog tot maandag temperaturen van meer dan 40 graden zal veroorzaken. De hittegolf komt door een hogedrukgebied dat de passende naam ‘Lucifer’ heeft gekregen.
Groot risico op bosbranden
Afgelopen week werd het in delen van Griekenland en Turkije al regionaal 45 graden en zelfs nog iets warmer. Met name de zuidelijke helft van Spanje en Portugal hebben nu te maken met zeer hoge temperaturen.
De hoge temperatuur en bijbehorende droogte zorgen voor een flinke toename van het aantal bosbranden. De branden worden overdag door de bloedhete wind verder aangewakkerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Onzichtbare Franse tolweg blijkt boetefuik voor Nederlanders: ‘Niks gezien’
-
Zuid-Europa kreunt onder verschroeiende temperaturen: hitterecord van 48,8 graden op Sicilië
De hittegolven in het zuiden en zuidoosten van Europa blijven aanhouden. In de regio Syracuse op het Italiaanse eiland Sicilië is met 48,8 graden een Italiaans en mogelijk een Europees record gemeten. Ook in Spanje is het gloeiend warm. Zaterdag zou het er mogelijk tot 48 graden kunnen worden, zo voorspelt Noodweer Benelux. Onder meer Griekenland, Sardinië en Sicilië kampen door de hoge temperaturen met zware bosbranden. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Bosbrand Italië: evacuatie 400 inwoners en toeristen
Meer dan vierhonderd mensen zijn zondag wegens een bosbrand geëvacueerd uit de Italiaanse badplaats Campomarino Lido, aan de Adriatische Zee. Ook hotels en campings in de omgeving werden ontruimd.
-
PREMIUMVIDEO
Gezin 'Ik Vertrek' trotseert bijna 49 graden op Sicilië: 'Alsof je door de woestijn loopt’
-
-
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Brazilië beperkt erkenning leefgebieden inheemse bevolking: ‘Dit is genocide en een aanval op het milieu’
Het Braziliaanse parlement heeft dinsdag ingestemd met een wet die de afbakening van inheemse gebieden beperkt. Dit is een tegenslag voor de linkse president Luiz Inacio Lula da Silva, die het beleid ter bescherming van inheemse volkeren en het Amazonegebied nieuw leven had ingeblazen.