Marie-Thérèse Berben
Volledig scherm
Marie-Thérèse Berben © RV

Steek van hoornaar wordt Marie-Thérèse (79) fataal: ‘Ze vroeg nog om een zalfje’

Één steek van een Aziatische hoornaar in het hoofd is de 79-jarige Marie-Thérèse Berben uit Oudsbergen (Belgisch-Limburg) fataal geworden. Binnen een halfuur zwol haar keel op en stierf ze in haar woning. ,,We willen mensen waarschuwen met ons verhaal”, vertelt neef Luc Berben.

Quote

Tante kreeg een felle steek op haar hoofd. Ze klaagde over pijn en vroeg om een zalfje. Daar zou het wel mee opgelost zijn, dacht ze

Luc Berben

Al weken zat er een nest hoornaars, een wespensoort, in het plafond van de garage van Marie-Thérèse Berben. Op zich leek dat niet veel kwaad te kunnen, want agressief leken de beestjes niet. ,,We hadden dat opgezocht en het blijkt dat hoornaars niet zomaar aanvallen", vertelt Luc Berben, die vlakbij zijn tante woont. ,,Ik kom er dagelijks over de vloer. Er zat inderdaad een gaatje in het plafond, waar af en toe een wesp uit kwam. Heel erg vond mijn tante dat niet, maar toch vervelend genoeg om er iets aan te doen.”

Een andere neef werd ingeschakeld met de vraag het gat te dichten. ,,We hadden dat al eens geprobeerd met een prop, maar die duwden ze er na een dag zelf alweer uit. Sterke beestjes. Mijn neef kwam maandag naar haar huis om met een stevige plaat het plafond te dichten. Maar daarbij schoot één plaat los en die viel op de grond.”

Zalfje

De Aziatische hoornaar is groter dan de gewone wesp, maar blijkbaar minder agressief
Volledig scherm
De Aziatische hoornaar is groter dan de gewone wesp, maar blijkbaar minder agressief © RV
Quote

We konden niet weten dat ze er allergisch op zou reageren

Luc Berben

Vermoedelijk door de stress kwamen plots heel wat wespen tegelijk naar buiten, die Marie-Thérèse en haar neef aanvielen. ,,Samen liepen ze naar buiten, maar ze werden beiden flink gestoken. Mijn neef in de knie. En tante kreeg een felle steek bovenop haar hoofd. Ze klaagde wel over pijn en vroeg nog om een zalfje. Daar zou het wel mee opgelost zijn, dacht ze. Maar minuten later voelde ze zich plots niet goed worden. Voor ze het besefte, verloor ze het bewustzijn. Mijn neef belde intussen de hulpdiensten en liet ook mij snel langskomen.”

Luc kwam binnengestormd en nam de telefoon over. ,,We kregen richtlijnen van de hulpdiensten. Mijn neef gaf intussen hartmassage. De hulpdiensten namen het uiteindelijk over en de arts gaf haar nog een adrenalineshot. Dat doen ze blijkbaar bij felle steken. Maar haar keel was al gezwollen en er kwam ook maaginhoud in haar luchtpijp terecht. De ingespoten adrenaline had niet het juiste effect, mijn tante stierf ter plaatse. We kunnen het niet geloven.”

De familie wil nu het verhaal met de wereld delen om gelijkaardige situaties te vermijden. ,,Tante was nog een kranige vrouw, die helemaal niet ziek was. We konden niet weten dat ze er allergisch op zou reageren. Dat is volgens de hulpdiensten ook heel moeilijk te voorspellen. Het kan zijn dat je bij een eerdere steek niet allergisch bleek en dat het bij een volgende wespensteek tóch raak is. Bel altijd het noodnummer zodra de ademhaling stokt of iemand het bewustzijn verliest.”

Minder gif dan gewone wesp

,,Ook mijn andere neef die bij haar was, heeft het moeilijk”, zegt Luc. ,,Hij was bijzonder aangeslagen. De zwelling in zijn knie nam een dag later gelukkig af en wat allergiepillen hielpen ook. Maar het is shockerend. Tante woonde hierachter en was als een moeder voor mij. Ze reed nog met de auto en zat tot voor kort bij een zangkoor. Dit is bijzonder abrupt gegaan.”

Volgens experts zijn hoornaars niet agressiever dan wespen en ligt de hoeveelheid gif bij een hoornaar zelfs lager dan bij een gewone wesp. Maar bij een allergie kan een steek wel fataal zijn.

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.