De nieuwe beker heeft een deksel met een mondstuk. Een rietje is dus niet meer nodig.
Volledig scherm
De nieuwe beker heeft een deksel met een mondstuk. Een rietje is dus niet meer nodig. © Starbucks

Starbucks doet plastic rietjes in de ban

Vanaf 2020 zal Starbucks geen plastic rietje meer in je koude drankje prikken. Dat liet de koffiegigant zelf weten. Wereldwijd gebruikt het bedrijf zo’n miljard rietjes per jaar.

De koffieketen trekt anderhalf jaar uit voor de overgang. De deksels waar nu nog een los rietje in past, ,worden vervangen door deksels met een mondstuk. Het enige drankje dat nog wel met een rietje zal worden geserveerd is de frappuccino.  Deze krijgt in rietje van ofwel papier, of speciaal plastic dat recyclebaar is. De nieuwe deksels kunnen ook gerecycled worden, zegt Starbucks.

Plastic rietjes zijn slecht voor het milieu: hoewel ze vaak van het soort plastic zijn gemaakt dat kan worden gerecycled, gebeurt dat vaak niet omdat ze te klein zijn. Zo komen de rietjes overal terecht: afvalbergen, rivieren, oceanen en langs de kant van de weg. Het afbreken van zo'n rietje in de natuur duurt zo'n 200 jaar. Meerdere bedrijven hebben aangekondigd hun gebruik van plastic verpakkingen te willen terugdringen. Onder hen is ook McDonalds.

Starbucks heeft wereldwijd meer dan 28.000 vestigingen.

 1. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 3. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”