Volledig scherm
De staking zorgt voor vertraging en gecancelde vluchten. © REUTERS

Staking op Brussels Airport zorgt voor vertragingen en geannuleerde vluchten

Het vliegverkeer boven België is om 13.00 uur hervat. Door een staking van de luchtverkeersleiding werd het luchtruim om 09.30 uur grotendeels afgesloten.  ,,Vertragingen en geannuleerde vluchten blijven gedurende de hele dag mogelijk."

Vele tientallen vluchten werden geannuleerd. Ook op de luchthaven van Charleroi zijn vluchten gecanceld of vertraagd. Luchtvaartmaatschappij KLM waarschuwde eerder ook voor overlast. Passagiers krijgen het advies contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Hen werd verzocht niet naar de luchthaven te komen. 

De afgelopen maand waren er vaker acties bij de luchtverkeersleiding vanwege de hoge werkdruk, maar vorige week werd een sociaal akkoord gesloten. De directie wilde de luchtverkeersleiders donderdag een toelichting geven. Ze konden tijdens pauzes langskomen zodat het werk door kon gaan. 

Toen bleek dat daar veel protest tegen was, annuleerde de directie de ontmoetingen waarop de verkeersleiders op hun beurt het werk neerlegden. De acties worden beschouwd als wilde stakingen, aldus Skeyes, zoals de luchtverkeersleiding heet.

Volgens Brussel Airlines, een belangrijke speler op de nationale luchthaven in Zaventem, is de schade van alle werkonderbrekingen opgelopen tot meer dan 4 miljoen euro. De maatschappij stelt Skeyes aansprakelijk en overweegt naar de rechter te stappen.

  1. Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmingen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmin­gen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    De Nepalese sherpa Kami Rita heeft deze week voor de 24ste keer in zijn leven de top van de Mount Everest bereikt. Bij terugkomst op het vliegveld van hoofdstad Kathmandu werd hij gisteren dan ook met muziek en vlaggen onthaald door familie, vrienden en fans. Het betekende in die zin - en voor zover dat mogelijk is - een feestelijk einde van een verder dodelijke week op de hoogste berg ter wereld.