Spaanse soldaten die rusthuizen desinfecteren vinden bejaarden dood in bed

videoSpanje is wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus. Soldaten helpen mee om de uitbraak in te dammen. Maar wanneer ze rusthuizen desinfecteren, treffen ze vaak bewoners aan die helemaal aan hun lot zijn overgelaten. Of zelfs dood in hun bed liggen. Van de verzorgers geen spoor.

In Spanje is de situatie dramatisch en de tol hoog. De autoriteiten hebben ondertussen het leger ingezet om publieke plaatsen zoals luchthavens en metrostations te desinfecteren. Maar de soldaten worden ook naar bejaardentehuizen gestuurd. Wat ze daar aantreffen, is vreselijk.

Niemand bekommert zich om de bejaarden

Vaak zijn de bewoners helemaal op zichzelf aangewezen bij gebrek aan personeel. Niemand lijkt zich om hen te bekommeren. In sommige gevallen worden de bewoners dood aangetroffen. Deze situatie lijkt zich voor te doen in rusthuizen verspreid over het hele land, maar meer gedetailleerde gegevens zijn er vooralsnog niet.

Minister van Defensie, Margarita Robles, bevestigde maandag dat soldaten bewoners dood in hun bed hadden gevonden. Het Spaanse Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar de omstandigheden in die rusthuizen. ,,De regering zal streng en volhardend zijn wanneer blijkt dat de bewoners in de rusthuizen aan hun lot zijn overgelaten”, zei Robles. De afgelopen periode zijn in Spanje al tientallen bewoners van bejaardentehuizen overleden aan corona.

Minister van Volksgezondheid Salvador Illa benadrukte dat de regering ‘absolute prioriteit’ heeft gegeven aan bejaardentehuizen in de strijd tegen de verspreiding van het virus. De situatie in de rusthuizen moet nauwlettend worden gevolgd, zegt Illa.

In Spanje neemt het aantal doden toe. Er zijn de afgelopen 24 uur opnieuw 512 mensen bezweken aan het nieuwe coronavirus. Daarmee stijgt het dodental naar 2.694. Het totaal aantal besmettingen is inmiddels opgelopen tot 40.000.

Een soldaat aan het werk in een rusthuis in Madrid.
Volledig scherm
Een soldaat aan het werk in een rusthuis in Madrid. © AFP
Soldaten desinfecteren een rusthuis in Madrid.
Volledig scherm
Soldaten desinfecteren een rusthuis in Madrid. © REUTERS
Soldaten maken zich op om de terminal van de luchthaven in Barcelona te ontsmetten.
Volledig scherm
Soldaten maken zich op om de terminal van de luchthaven in Barcelona te ontsmetten. © AP
Soldaten desinfecteren een rusthuis in Madrid.
Volledig scherm
Soldaten desinfecteren een rusthuis in Madrid. © REUTERS
Soldaten maken zich op om de terminal van de luchthaven in Barcelona te ontsmetten.
Volledig scherm
Soldaten maken zich op om de terminal van de luchthaven in Barcelona te ontsmetten. © AP
 1. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 2. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”