Spaanse politie deelt beelden van arrestatie Brech

VideoDe Spaanse politie heeft beelden vrijgegeven van de arrestatie van Jos Brech, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. Hij wordt 'een van de meest gezochte mannen van Nederland' genoemd.

Volledig scherm
Bij het aanhouden van Brech werden verschillende overlevingsitems aangetroffen. © POLICÍA NACIONAL

Op de beelden is te zien hoe de 55-jarige Limburger met de armen geboeid op de rug door gemaskerde agenten een auto wordt ingeduwd. De beelden werden via Twitter verspreid. ,,We hebben in Barcelona een van de meest gezochte mannen in Nederland gearresteerd. De verdachte van de aanranding van en moord op een 11-jarige jongen, een expert in overleven, bevond zich op een heuvel in de buurt van Castellterçol'', luidde de begeleidende tekst. Het filmpje duurt negen seconden.

Brech werd aangehouden door een speciaal team voor voortvluchtigen, het zogenoemde Fugitive Active Search Team. Toen de Nederlandse politie gisterochtend vanuit Spanje de tip kreeg dat Brech daar verbleef, heeft de Nederlandse politie het Spaanse team ingeseind, dat snel heeft gehandeld.

De 55-jarige verdachte werd aangehouden toen hij naar buiten ging om brandhout te kappen. Brech bevond zich in een verlaten huis, meldt de Spaanse politie. De opsporingsdiensten vermoeden dat Brech sinds zijn verdwijning in februari door Europa heeft gereisd en verbleef in verlaten woningen. Hij heeft mogelijk gewerkt in ruil voor voedsel.

Onder de eigendommen van Brech trof de Spaanse politie veel gereedschap waarmee hij in de wildernis kon overleven, zoals visgerei, een boek over eetbare planten, gedroogd voedsel, laarzen en bergkleding en allerlei soorten batterijen. Ook had hij zijn paspoort bij zich.

Tips

De politie kwam de man op het spoor dankzij een tip van een Nederlander. In totaal kwamen er de afgelopen dagen meer dan 1500 tips binnen bij de politie over de verdachte.

Brech kan nog deze week in Nederland zijn. Dat zei hoofdofficier van justitie Jan Eland vandaag na afloop van de persconferentie over de aanhouding van Brech in Spanje. Snelle uitlevering is mogelijk als de 55-jarige man uit Simpelveld eraan meewerkt. Anders kan het zestig tot negentig dagen duren, aldus Eland. Dat is de normale procedure. Brech wordt volgens Spaanse media vandaag voorgeleid voor de rechtbank in Barcelona. 

Lees alles over de doorbraak in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen in ons dossier.

Volledig scherm
Op een foto die werd gemaakt tijdens de arrestatie is te zien dat er nog een man in de boeien is geslagen. Dit betreft geen verdachte. © POLICÍA NACIONAL
Volledig scherm
© Spaanse politie
Volledig scherm
De locatie waar Brech werd aangetroffen. © AD/Thijs Unger