Sneeuw tot aan het plafond: Canadees leger helpt na extreme winterstorm

videoDe oostelijk gelegen Canadese provincie Newfoundland kreeg vrijdag een recordhoeveelheid sneeuw te verwerken. De premier van de provincie heeft zaterdag de hulp van de federale overheid en het leger ingeroepen om te helpen bij het sneeuwruimen. In hoofdstad St. John’s zitten veel inwoners vast in hun ondergesneeuwde woningen.

In St. John’s viel vrijdag maar liefst 76,2 centimeter sneeuw, dat is zes centimeter meer dan het vorige record dat dateert van 5 april 1999. Toen viel er in een dag 68,4 centimeter sneeuw. Windstoten van meer dan 100 kilometer per uur zorgden vervolgens voor hoge sneeuwophopingen, die nu auto’s en daken bedekken. Op de luchthaven van St. John’s werden windsnelheden tussen 120 en 157 kilometer per uur gemeten.

Premier Dwight Ball meldt dat hij de hulp had ingeroepen van de federale overheid en van het leger. De federale overheid zegt die steun toe en begint met het vrijmaken van de toegangswegen tot ziekenhuizen.

De Canadese weerdiensten hebben de stormwaarschuwing ondertussen opgeheven, maar volgens Danny Breen, burgemeester van St. John’s, blijft de noodtoestand die vrijdag werd afgekondigd zeker nog op zondag van kracht. ,,Alle winkels moeten gesloten blijven en voertuigen zijn verboden op de wegen in de stad, met uitzondering van de voertuigen van de hulpdiensten: politie, brandweer en ambulances”, aldus het stadsbestuur in een tweet.

,,Ik heb nooit eerder de combinatie van een dergelijke hoeveelheid sneeuw, intensiteit van de sneeuwval en windsnelheden gezien waarmee we hier de afgelopen dagen te maken kregen”, reageert Breen. De burgemeester heeft voor zijn deur een 178 centimeter dikke sneeuwlaag liggen. “De sneeuw voor mijn voordeur is hoger dan ikzelf. Ik kan mijn auto’s in de oprit niet zien”, vertelt hij.

Ondertussen is de politie van Bay Roberts, een kustdorpje in Newfoundland, op zoek naar een 26-jarige man die vermist raakte tijdens de storm nadat hij zijn woning verliet.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
De ondergesneeuwde toegang van een appartement in St. John’s. © @ETREVORPOWELL via REUTERS