Schietende oud-leerling Florida zou tikkende tijdbom zijn geweest

videoDe 19-jarige die gisteren zeventien mensen doodschoot op zijn voormalige middelbare school was erg geïnteresseerd in wapens. Dat zeggen medeleerlingen tegen persbureau Reuters. De man zou ook al scholieren hebben bedreigd.

Nikolas Cruz was eerder van school in de Amerikaanse staat Florida gestuurd. Een leraar die hem vorig jaar in de klas had, beweert dat er toen al problemen waren met de jongen, zo meldt The Miami Herald. ,,We kregen vorig jaar al te horen dat hij geen toestemming had om de campus te betreden met een rugzak”, aldus wiskundeleraar Jim Gard. ,,Er waren vorig jaar problemen waarbij hij leerlingen bedreigde en ik denk dat hem gevraagd werd om de campus te verlaten.”

De politiecommandant liet gisteren weten dat onderzoekers de sociale media van de vermoede schutter doorpluizen en dat wat ze vinden ‘zeer verontrustend’ is. 
Jongeren die met hem op school zaten, zeggen niet verrast te zijn dat Cruz de verdachte is. Een scholiere herinnert zich dat Cruz vreemd deed en over messen en pistolen sprak. ,,Niemand nam hem serieus.” Hij zou een verlegen jongen en een buitenbeentje zijn geweest. 

Gisteren droeg Cruz een gasmasker en liet hij een bommetje in de school afgaan. Daardoor ging het rookalarm af en kwamen de leerlingen naar buiten die zo een makkelijk slachtoffer werden. Ze waren in de war, want eerder die dag was er al een brandoefening geweest op school. Onder de dodelijke slachtoffers zijn zowel kinderen als volwassenen.

Achttiende incident dit jaar

Volgens de politie droeg Cruz een semi-automatisch wapen met veel ammunitie bij zich toen hij werd aangehouden. Op de campus in Parkland zitten 3200 leerlingen. Arrestatieteams vielen de klaslokalen binnen om de scholieren na afloop te evacueren. Het was volgens actiegroep Everytown for Gun Safety het achttiende schietincident van dit jaar op een Amerikaanse school. De organisatie rekende ook zelfdodingen en incidenten zonder slachtoffers mee.

Na zijn arrestatie is Cruz naar een ziekenhuis gebracht en vervolgens naar een geheime locatie. 

Volledig scherm
De verdachte wordt weggeleid naar een politieauto. © REUTERS