Volledig scherm
Anne Frank © anp

Satirisch studentenblad gaat grof de fout in met bewerkte foto ‘sexy’ Anne Frank

De Harvard Lampoon, een satirisch studentenblad van de Harvard universiteit, heeft zijn excuses aangeboden voor een vorige week gepubliceerde bewerking van een foto van Anne Frank. Op de foto staat ze in bikini. Het magazine deed veel stof opwaaien op de campus. Alle exemplaren van de editie waarin de plaat verscheen zijn uit de schappen gehaald. 

‘Te vroeg gegaan: virtuele verouderingstechnologie laat ons zien hoe Anne Frank er uit had kunnen zien als ze niet was gestorven’, is het bijschrift bij het beeld van een rondborstige Anne Frank. ‘Voeg dit maar toe aan redenen waarom de Holocaust zuigt.’

De Lampoon zegt veel reacties te hebben gehad van mensen die pijn hebben ondervonden van de publicatie. ,,We realiseren ons de ernst van wat er gebeurd is, en begrijpen dat we verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze acties. (..) We zullen de inhoud van ons magazine in de toekomst met meer zorg benaderen. We zijn ons ervan bewust dat er te weinig redactioneel toezicht is op het publicatieproces.”

Het blad, dat volgens de New York Times een kraamkamer is voor Amerikaanse comedy-grootheden, belooft voor deze zomer een verbeterplan. De Harvard universiteit noemt de prent in een reactie ‘zeer aanstootgevend en beledigend’.

Anne Frank werd postuum bekend door haar dagboek, dat ze schreef tijdens haar verblijf in het Achterhuis in Amsterdam. Ze was 15 jaar toen ze stierf in het concentratiekamp van Bergen Belsen. Haar dagboek is een van de meest gelezen boeken ter wereld.

Verbouwereerd

Volledig scherm
Het gewraakte beeld © Paulette Schuster

De New York Times sprak met rabbi Jonah C. Steinberg, hoofd van het belangrijkste joodse instituut op Harvard. Hij vergelijkt de fotobewerking met ‘de obsceniteit van de nazi's'. 

Studenten die de krant sprak reageren verbouwereerd. ,,Ik kon niet geloven dat dit echt was”, zegt Paulette Schuster. ,,Ik kon niet geloven dat iemand het denkproces bezit om zoiets in een comedy magazine te plaatsen.” Jacob Schwartz, een andere student, suggereert om de redactie van The Lampoon’s een spoedcursus geschiedenis te geven door naar een Holocaust museum te gaan en overlevenden van genocide te ontmoeten. 

  1. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.
  2. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

    Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

    Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”