Ruzie tussen Willem Engel en topviroloog Van Ranst escaleert, aangifte van smaad en laster
Het aanhoudende conflict tussen coronascepticus Willem Engel en de Belgische topviroloog Marc van Ranst dijt steeds verder uit. Na een reeks beschuldigingen over en weer ligt er nu ook een aangifte van smaad en laster op tafel. Die komt van Willem Engel, omdat hij vindt dat Van Ranst hem in de media vergelijkt met een terrorist en een virusontkenner. De topviroloog is zich van geen kwaad bewust. ,,Ik heb hem mafkees genoemd, en daar neem ik geen letter van terug.”
In de aangifte, die deze site heeft ingezien, stelt Engel dat de topviroloog zich in een interview met het Financieele Dagblad schuldig maakt aan strafrechtelijke uitingen. In het artikel stelt Van Ranst dat hij ‘niet met extreemrechtse mensen en virusontkenners in debat gaat’. ,,Dat heeft geen enkele zin. Ik vind dat zo’n Willem Engel in Nederland veel te veel de ruimte krijgt, terwijl zijn kennis over het virus nihil is”, stelt Van Ranst. ,,Nodig geen mensen uit aan tafel die geen enkele autoriteit hebben om aan het debat deel te nemen. De kijker denkt al snel als Willem Engel tegenover een wetenschapper zit: de waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Maar dat is niet zo. Virusontkenning is een geloof, geen wetenschap.”
In een toelichting benadrukt de Belgische viroloog dat hij met ‘extreemrechts’ niet Willem Engel bedoelt. Dat gaat er bij de Viruswaarheid-voorman niet in. ‘Er wordt gepoogd een beeld te scheppen waarmee ik als persoon en de beweging in het algemeen in een kwaad daglicht worden gezet’, stelt hij. ‘Hij beschuldigt mij indirect dat ik extremistisch ben en een wapen zou trekken. Dit vat ik als een persoonlijke belediging op.’ Engel benadrukt ook geen virusontkenner te zijn, maar scepticus.
Kritiek op Engel
Overigens heeft Engel in de nog altijd voortdurende Twitter-discussie zelf geen ongeschonden blazoen. Zo beweerde de coronscepticus dat hij hoogstpersoonlijk contact heeft gehad met de voortvluchtige militair Jurgen Conings. ‘Ik heb Jurgen net gesproken, je mag weer naar buiten’, gaf hij de viroloog mee. ‘Op voorwaarden dat je het debat aangaat en je stopt met haatzaaien’. De opmerkelijke tweet kwam Engel op een stortvloed aan kritiek te staan. Desgevraagd laat hij weten dat het om een grapje ging en dat hij geen contact heeft gehad met de militair.
De Twitterruzie tussen de twee kemphanen groeide, met dank aan internetondernemer Alexander Klöpping, even uit tot een landelijk fenomeen. Via crowdfunding werd binnen een paar dagen tijd ruim 25.000 euro opgehaald om het gesprek op abri’s te laten verschijnen. De discussie, waarin Van Ranst onder meer zegt ‘dat hij geen flying fuck geeft om wat Engel uitkraamt’, werd enkele dagen op meer dan tweeduizend plekken in Nederland getoond, van tankstations tot bushokjes, van winkelcentra tot op Schiphol.
Salsapandemie
In het gesprek, dat volgens Klöpping ‘het grootst mogelijke publiek’ verdient, zei Engel eerder dat Van Ranst een aandeel heeft in de ‘angstpandemie’. De viroloog zit met zijn gezin ondergedoken omdat een voortvluchtige extreemrechtse beroepsmilitair hem heeft bedreigd. Hoewel Engel geen voorstander is van het bedreigen van wie dan ook, stelt hij dat Van Ranst het zo bont heeft gemaakt ‘dat hij nu extreem gehaat is’.
Van Ranst reageerde daarop snoeihard op Engel: ,,Wanneer we ooit geconfronteerd worden met een salsapandemie, ga ik met veel plezier luisteren naar wat jij als dansleraar te zeggen hebt.”
Bekijk al onze nieuwsvideo's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Conings gaf training aan rechtsextremistische groep, OMT-leden voorzichtig met media-optredens
De spoorloze militair Jürgen Conings heeft gevechtstraining gegeven aan het Vlaams Legioen. Dat meldt de Belgische krant De Standaard op basis van meerdere bronnen bij de veiligheidsdiensten. Het Vlaams Legioen is een rechtsextremistische groepering die ‘strijdt voor het Vlaamse volk en voor Vlaanderen’. Over de precieze betrokkenheid van Conings bij het zelfverklaarde legioen is nog veel onduidelijk. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
dit gebeurde er vannacht
Groot Russisch offensief in Donbas, staatstelevisie raast tegen ‘onbenullige Amerikanen’
Het Russische leger zet zwaar aan in de oostelijke Donbas. Volgens de Oekraïense strijdkrachten zijn in de regio’s Donetsk en Loehansk gisteren negen aanvallen afgeslagen. -
met video/update
Stormdode en ruim dertig gewonden door noodweer in westen van Duitsland
In Wittgert, ten zuiden van Dortmund, is een stormdode gevallen nadat hij in zijn ondergelopen kelder een elektrische schok kreeg. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
-
Amnesty: aantal executies na jaren van afname nu weer toegenomen
Het aantal executies in de wereld is in 2021 weer toegenomen. Amnesty International registreerde na vijf jaren van afname een stijging van 20 procent vergeleken met 2020. Wel nam het aantal landen dat de doodstraf nog steeds uitvoert af, aldus de mensenrechtenorganisatie. -
PREMIUM
De macht van de maaltijdplatforms: ‘Ze zorgen dat je afhankelijk wordt, net nicotine’
De macht van de maaltijdplatforms reikt steeds verder. We maken er maar al te graag gebruik van. Maar voor horecaondernemers blijf het een dilemma: ze willen eigenlijk niet met én niet zonder. Het Haagse Van Kinsbergen stopt nu met de platforms. ,,Ze zorgen dat je afhankelijk van ze wordt. Het is een soort nicotine.” -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.