Volledig scherm
© AP

Russische betogingen te lijf met politiemacht en gratis vlees

Duizenden Moskovieten gingen de afgelopen weken de straat op om eerlijke gemeenteraadsverkiezingen te eisen op 8 september. Vrijwel alle oppositiekandidaten zijn daarvan uitgesloten.  Ook voor vandaag staan er weer demonstraties gepland. Vier tactieken van de autoriteiten om zich te verweren tegen het groeiende verzet.

Volledig scherm
© AFP

1. Zorg ervoor dat de oppositiekandidaten reeds voor de betogingen - al dan niet goedgekeurd door de autoriteiten - worden opgepakt. Of het nou gaat om grote figuren als Aleksej Navalnyj (zit al voor de dertiende keer een celstraf van 30 dagen uit) of mindere goden als Ilja Jasjin en Dmitri Goedkov, allemaal werden ze aangehouden en kregen een aantal dagen celstraf opgelegd. De enige vrouw van formaat, Navalnyj’s medewerkster en advocate Ljoebov Sobolj, hoefde als enige niet te zitten, omdat ze moeder is. Maar ook zij werd afgelopen zaterdag, vlak voor de demonstratie waarbij zo’n zestigduizend man kwam opdraven, lastiggevallen door de politie en afgevoerd. Ze kon de betoging daardoor niet bijwonen. De tactiek is duidelijk: als de kandidaten er niet zijn, is er niemand om de menigte toe te spreken.

2. Zet een kolossale politiemacht tegenover de demonstranten. De eerste paar keer dat de autoriteiten geen toestemming gaven voor een betoging (die volgens de Russische grondwet niet eens nodig is), waren er misschien zo’n tweeduizend belangstellenden die het toch aandurfden de straat op te gaan. Daartegenover stonden duizenden ME’ers en mannen van de zogeheten Rosgvardia. Die werd in 2015 opgericht om een revolutie, zoals die een jaar eerder in Oekraïne had geleid tot ‘regime change’, in Rusland te voorkomen. De Rosgvardia beschikt in totaal over zo’n vierhonderdduizend man. Daartegen is geen demonstratie opgewassen.

Volledig scherm
© AFP

3. Laat de media die onder controle staan van het Kremlin niet of nauwelijks over de betogingen berichten. Zijn ze niet meer te negeren (omdat er gewoonweg te veel mensen op straat zijn), houd het dan heel kort en maak de betogers zwart. De staatskanalen schilderen hen af als ‘hooligans’ en zeggen dat ze door het buitenland (lees: de CIA) worden betaald om onrust te stoken. De Russische krant Rossiskaja Gazeta bagatelliseerde de bijeenkomst volkomen. De oppositie had een betoging voor honderdduizend man aangevraagd, maar er kwamen slechts vijftienduizend mensen naartoe, beweerde de krant na de bijeenkomst. ,,De organisatoren hoopten waarschijnlijk mensen naar de rally te trekken met een concert van beroemde artiesten. Een aantal jonge mensen trapte in deze truc, maar de organisatie slaagde er niet in de betoging zo groot te maken als ze zelf wilde.‘’ Op luchtfoto’s is te zien dat de Sacharov-allee volgepakt stond en de onafhankelijke ‘Witte Metertjes’, een club die goed is in mensen tellen, kwam op vijftigduizend demonstranten uit en nog zo’n tienduizend die niet meer tot de locatie werden toegelaten.

4. Organiseer parallel aan de oppositiedemonstratie een alternatief festival in Gorkipark met popgroepen en –artiesten en stel gratis hamburgers en sjasliek in het vooruitzicht. En als een paar formaties op hun eigen sociale media verklaren dat ze niet wisten dat ze waren uitgenodigd om te spelen en dat ook niet zullen doen, kondig dan voor komende zaterdag een ‘grandioos concert’ aan van Russische sterren, zonder ook maar een naam te noemen.

Volledig scherm
© AFP
 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.