Volledig scherm
De Raad van Europa in Straatsburg. © BELGA

Rusland krijgt stemrecht terug in Raad van Europa

Na een onderbreking van vijf jaar krijgt Rusland weer stemrecht in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE). Het orgaan heeft in een vergadering hierover een resolutie aangenomen.

Vanwege de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim door Moskou in 2014 werd de achttien Russische volksvertegenwoordigers in PACE hun stemrecht ontnomen. In reactie staakte Moskou in 2017 zijn financiële contributie en boycotte het de bijeenkomsten.

Na een vier uur durend debat keurden 118 leden een motie goed om Rusland weer stemrecht te geven, 62 leden stemden tegen en 10 onthielden zich van stemming. Oekraïne had zich sterk verzet tegen de terugkeer van Rusland.

Dat de Russen hun stemrecht na vijf jaar weer terughebben, lag ook voor Nederland gevoelig, zegt CDA-Kamerlid Pieter Omzigt in een reactie. Dat heeft volgens hem alles te maken met de Russische weigering om volledig mee te werken aan het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne in datzelfde jaar, waarbij 193 Nederlanders om het leven kwamen. ,,Moskou mag niet wegduiken in de zaak rond MH17", zei Omtzigt.

De Raad van Europa, gevestigd in Straatsburg, Frankrijk, is de grootste organisatie van staten op het Europese continent. Het is 70 jaar geleden opgericht en brengt 47 lidstaten samen. Samen met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) zorgt de Raad van Europa ervoor dat de mensenrechten van ongeveer 830 miljoen burgers in de lidstaten worden gerespecteerd.

  1. Marcus smeekt tijdens footballwedstrijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Marcus smeekt tijdens football­wed­strijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Terwijl andere fans een grappige boodschap opschreven in de hoop in beeld te komen tijdens een footballwedstrijd was de oproep van Edward Marcus een stuk ernstiger: hij smeekte om een nieuwe nier. Het lukte hem niet om op televisie te komen, maar dankzij een foto van een andere fan gaat hij nu toch viraal. Op Twitter is het bericht al meer dan 100.000 keer gedeeld en verschillende mensen hebben zich intussen als donor geregistreerd.