Rotterdam helpt bij herstel verwoeste haven Beiroet
UpdateDe EU verstrekt 30 miljoen euro extra voor noodhulp aan Libanon. Daarnaast gaat de Rotterdamse haven een rol spelen in het herstel van de verwoeste haven in Beiroet. Dat is de uitkomst van de online-donorconferentie van vandaag.
Delen per e-mail
Het geld zal via de Verenigde Naties en andere organisaties onder streng toezicht naar Libanon worden gestuurd en zal worden gebruikt om de zwaarst getroffen mensen te helpen.
,,In deze kritieke uren biedt de EU onderdak, medische noodhulp, water en sanitaire voorzieningen en voedselhulp. De Europese Unie is vastbesloten het Libanese volk op korte en lange termijn te helpen”, aldus Janez Lenarcic, EU-commissaris voor crisisbestrijding.
Rotterdamse haven
Bij het herstel van de haven is er een belangrijke rol weggelegd voor de Rotterdamse haven. Samen met de Wereldbank gaat Rotterdam kijken hoe de verwoeste haven van Beiroet kan worden hersteld. Dat zei minister Sigrid Kaag zondag na een virtuele donorconferentie, waarvoor de Franse president Emmanuel Macron het initiatief had genomen.
De haven is cruciaal voor de vele organisaties die hulp in het land willen krijgen, benadrukt Kaag. Maar ook voedselhulp voor Syrië loopt via Beiroet. Nederland stelde eerder al een miljoen euro beschikbaar voor het Libanese Rode Kruis, en drie miljoen euro voor een aantal Nederlandse hulporganisaties.
Voor hulp op de langere termijn is het voor Nederland belangrijk dat Libanon werk maakt van politiek-economische hervormingen, zei Kaag. Ook moet er een gedegen, onafhankelijk onderzoek komen naar de oorzaak van de explosie.
Aan de conferentie deden allerlei wereldleiders mee, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump, de Italiaanse premier Giuseppe Conté, de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel.
Landen hebben financiële en technische steun toegezegd. Ze streven ernaar om op 1 september een nieuwe conferentie te houden, in Libanon. Of dat op zulke korte termijn haalbaar is, moet de komende weken blijken.
Minister weg
Eerder vandaag werd bekend dat de Libanese minister van Informatie is opgestapt na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet, afgelopen dinsdag. Manal Abdel Samad is de eerste topfunctionaris die het veld ruimt vanwege de ramp, die aan meer dan 150 mensen het leven kostte.
,,Na de enorme catastrofe in Beiroet, kondig ik mijn vertrek uit de regering aan”, citeren lokale media uit een verklaring van de bewindsvrouw. Die bood het Libanese volk haar excuses aan.
In de haven ontplofte dinsdag een opslagplaats waar zo’n 2750 ton in beslag genomen ammoniumnitraat lag opgeslagen. De onthulling dat die stof jarenlang als een soort tikkende tijdbom in de hoofdstad lag, heeft geleid tot grote verontwaardiging en gewelddadige protesten.
De krachtige explosie veroorzaakte een enorme ravage in de stad en eiste ruim 150 dodelijke slachtoffers. Onder hen de echtgenote van de Nederlandse ambassadeur van Libanon, Hedwig Waltmans-Molier (55). ,,Hedwig stond in hun woonkamer naast Jan en werd door domme pech getroffen door de explosie”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De explosie sloeg een krater van 43 meter diep. Dat zegt een veiligheidsfunctionaris, die zich baseert op onderzoek van Franse experts in het rampgebied.
Zesduizend gewonden
Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid raakten zesduizend mensen gewond, zeker 120 slachtoffers verkeren volgens de autoriteiten in kritieke toestand. Nog 21 mensen worden vermist.
Het Nederlandse zoek- en reddingsteam dat deze week naar Libanon was afgereisd om te helpen, keert na het weekeinde terug naar Nederland. Het team heeft geen overlevenden en stoffelijke overschotten onder het puin gevonden.
Het Libanese kabinet heeft voor twee weken de noodtoestand uitgeroepen in de hoofdstad en heeft de beveiliging overgedragen aan het leger. 300.000 inwoners zijn nu dakloos en hongersnood dreigt door een tekort aan graan. Voorlopig wordt de materiële schade geschat op 10 tot 15 miljard euro. Voor de wederopbouw zijn vele miljarden nodig.
Kinderen
De hulporganisaties achter de Giro555-actie maken zich grote zorgen over het lot van de kinderen in Beiroet. Volgens cijfers van de VN zijn 80.000 kinderen als gevolg van de explosie dakloos geworden. 120 scholen zijn hevig beschadigd. Veel huishoudens hebben alleen af en toe water en stroom. Door deze ramp zal het aantal huishoudens dat in extreme armoede leeft nog verder oplopen.
De situatie van kinderen in Beiroet was vóór de explosie al kritiek. Uit onderzoek van Save the Children blijkt dat 1,5 miljoen kinderen in regio Beiroet te weinig voedsel krijgen. Door de coronacrisis verliest twee derde van de huishoudens een groot deel van hun inkomen, waardoor er noodgedwongen bespaard wordt op voedsel.
Nog eens 10 miljoen euro
Duitsland maakte vanmorgen bekend nog eens 10 miljoen euro uit te trekken. ,,De inwoners van Beiroet hebben onze hulp nodig”, zei minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas tegen Bild am Sonntag.
De Duitse ambassade in Beiroet is ook zwaar getroffen door de ontploffing. Een medewerkster overleed in haar woning, een collega raakte zwaargewond en werd overgebracht naar een van de overbelaste ziekenhuizen. Hij zou donderdag worden overvlogen naar Duitsland. Een niet nader gespecificeerd aantal Duitse ambassademedewerkers raakte lichtgewond. Veel van hun appartementen zijn zwaar beschadigd. Ook het ambassadegebouw in het district Dekwaneh werd getroffen. De diplomatieke post verhuist naar een gebouw in de wijk Rabieh dat voorheen werd gebruikt voor consulaire taken. Daar is een crisisteam opgericht.
België
België trekt 5 miljoen euro uit voor hulp aan Libanon en doneert daarnaast 1 miljoen euro aan het Rode Kruis. Het land stuurde al een C-130-vrachtvliegtuig naar Beiroet met noodzakelijke medische en andere hulpgoederen.
“Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap met deze donorconferentie een krachtig signaal geeft om deze enorme catastrofe het hoofd te bieden. Voor de burgers in Beiroet komt dit bovenop een bijzonder ernstige economische en gezondheidscrisis waarmee het land al eerder geconfronteerd werd. Ondanks de vele noodhulp die al onderweg is zijn bijkomende middelen absoluut noodzakelijk en is het belangrijk deze internationale hulp zo snel mogelijk te coördineren,” aldus minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo.
Bekijk hier al onze video's over de explosie in Beiroet:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oplettende serveerster helpt mishandelde jongen (11); ouders gearresteerd
Een oplettende serveerster heeft in Orlando, in de Amerikaanse staat Florida, een 11-jarige jongen gered die door zijn stiefvader en moeder zwaar mishandeld werd. Toen de familie het restaurant bezocht waar zij werkte, viel haar oog op de schrammen en blauwe plekken bij de jongen. Ook viel het haar op dat de jongen als enige geen eten kreeg. Achter de rug van ouders om vroeg ze het kind via een briefje of hij hulp nodig had. Toen het jongetje instemmende knikte, schakelde ze de politie in. -
PREMIUM
‘Geen land ter wereld heeft meegemaakt wat Libanon doormaakt’
Beiroet blijft niets bespaard. Oorlogen, aanslagen, een politieke en economische crisis, het coronavirus. Daar kwam de explosie in de haven nog eens bovenop. De Libanezen zijn wel wat gewend, maar hoeveel kunnen ze nog verdragen? -
Nog tientallen vermisten na explosie Beiroet, grote uitvaart gepland voor vanmiddag
De autoriteiten in Beiroet zoeken vier dagen na de enorme explosie in de plaatselijke haven nog naar tientallen vermiste mensen. Het gaat volgens een medewerker van het Libanese ministerie van Volksgezondheid om zeker zestig personen. -
VIDEO Protesten Beiroet: ruim 100 gewonden na inzet traangas, ministerie bestormd
Bij demonstraties in de Libanese hoofdstad Beiroet zijn meer dan 100 gewonden gevallen, meldt het Rode Kruis. Demonstranten bestormden het ministerie van Buitenlandse Zaken en riepen vanaf de trappen van het gebouw ‘de revolutie’ uit. -
PREMIUM
Duits crematorium moet coronadoden stapelen: ‘Uitvaartzaal fungeert nu als koelcel’
Een crematorium in een coronahotspot in het oosten van Duitsland draait al drie weken non-stop om het grote aantal overledenen te kunnen cremeren. Desondanks stapelen de doodskisten zich op. ,,Wij zitten aan de grens van onze capaciteit, zoals alle crematoria in Saksen’’, verzucht directeur Jörg Schaldach.
-
‘Heks’ verbrand in 1590, nu excuses van stadsbestuur
Het Belgische stadje Lier gaat woensdag zijn excuses aan bieden voor een heksenverbranding in 1590. Op de Grote Markt werd toen Cathelyne Van Den Bulcke ter dood gebracht vanwege omgang met de duivel. ,,Dit is een belangrijk signaal”, aldus de verantwoordelijke wethouder. -
Politie Capitool waarschuwde voor bestorming Congres
De politie van het Amerikaanse Capitool waarschuwde drie dagen voor de bestorming van het parlement in een intern rapport voor een mogelijke aanval op het Congres, meldt The Washington Post, die delen van het rapport in handen heeft. -
Reddingswerkers Beiroet zoeken overlevenden, maar vinden alleen doden
Ruim drie dagen na de ramp in Beiroet zoeken reddingswerkers naarstig naar overlevenden. Maar de afgelopen 24 uur is geen slachtoffer levend onder het puin vandaan gehaald. Wel worden elke dag meer doden geborgen.