Volledig scherm
Het Indiase filmidool Amitabh Bachchan, ster in ontelbare Bollywood-films, werd in 2005 op Schiphol welkom geheten door Indiase danseressen. De acteur woonde het IDFA-filmfestival (International Indian Film Academie) bij in Amsterdam. © ANP

‘Robert de Niro van India’ betaalt schulden van 1398 Indiase boeren

In Bollywood is hij ‘de grootste ster van de eeuw’ of gewoon ‘Mr B’. Amitabh Bachchan (76) is voor India wat Robert De Niro is voor Amerika: een topacteur. En sinds gisteren wordt hij nog meer aanbeden in zijn land want op zijn blog meldde de superster dat hij de schulden - zo'n 500.000 euro in totaal - had afbetaald van 1398 boeren uit zijn thuisstaat Uttar Pradhesh. 

Een aantal mocht op zijn kosten met de trein naar Mumbai om bij de bank het briefje af te halen dat hun schuld was afbetaald. Maandag komt een groep boeren hiervoor naar de stad waar Bachchan ze zal opwachten. 

Zelfmoord

Hij is niet de eerste beroemdheid die Indiase boeren te hulp komt, maar zelden wordt er zoveel geld overgemaakt. Bachchan vestigt daarmee de aandacht op een drama op het platteland. Tenminste 12.600 keuterboeren zouden in 2015 zelfmoord hebben gepleegd omdat ze bezweken onder de druk van de schulden of omdat ze failliet gingen. Grote problemen teisteren het platteland, van droogte tot en een tekort aan geschikte materiaal. 

Eerder hielp Bachchan al 350 landbouwers in Maharashtra, een staat die al jaren getroffen wordt door zware droogte, zo staat op de site van India Today. De acteur richt met zijn actie ook de aandacht op de enorme tegenstellingen in India. Terwijl het land een enorme groei kent in moderne technologieën wordt de landbouwsector vergeten. Niettemin is de helft van de Indiase bevolking (1,3 miljard mensen) boer of werkzaam in de  landbouw. Velen lijden zelf honger terwijl ze nauwelijks nog kunnen produceren.

Volledig scherm
Amitabh Bachchan, eerder deze maand tijdens het Film Festival in Kolkata. © AFP

YouTube

Landbouwexpert Devinder Sharma roept de Indiase overheid op massaal investeren in het platteland. ,,Voor de ict-sector bestaan subsidies, waarom dan niet voor de landbouw?’’ zegt hij op zijn Youtubekanaal.

Bachchan, die meer dan 190 films heeft gemaakt, wordt ondertussen nog meer op handen gedragen. ,,Onbetaalde leningen zijn een probleem die veel boeren in de ellende hebben gestort. We zijn iedereen dankbaar die meevecht in onze strijd om verandering, ook al is het symbolisch’’, liet Rakesh Tikait, woordvoerder van de Indiase Boerenbond weten aan de Times of India.