‘Rijkste vrouw van Afrika kreeg 2 miljard euro door corruptie die liep via Nederland’
VIDEODe Angolese oud-presidentsdochter Isabel dos Santos beheert vanuit Nederland al jaren honderden miljoenen aan betwiste bezittingen. Via Nederlandse brievenbusmaatschappijen bezit de van corruptie beschuldigde Dos Santos grote belangen in onder andere olie-, telecom- en diamantbedrijven.
Delen per e-mail
De Nederlandse connecties van Dos Santos komen naar voren in onderzoek van Trouw en Het Financieele Dagblad naar de zogeheten Luanda Leaks, de gelekte interne administratie van Isabel dos Santos. Hoewel De Nederlandsche Bank al in 2012 vraagtekens zette bij de belangen van Dos Santos via Nederland, onttrokken haar bedrijven zich redelijk eenvoudig aan het toezicht en zijn ze nog altijd actief.
De dochter van voormalig president José Eduardo dos Santos van Angola gebruikt zeker negen Nederlandse brievenbusbedrijven voor het beheer van haar belangen in olie, telecom en diamanten. Sommige van die bv’s zijn betrokken bij transacties die volgens de Angolese staat corrupt zijn.
De Angolese staat legde eind vorig jaar voor 1,1 miljard dollar beslag op de bezittingen van Dos Santos. Dat bedrag zou zij via Nederlandse bv’s hebben onttrokken aan de Angolese staatskas.
Corruptie
Dos Santos kwam gisteren opnieuw in opspraak na het uitlekken van vertrouwelijke documenten uit haar zakenimperium. Daaruit zou blijken dat ze haar fortuin van bijna 2 miljard euro vergaarde door corruptie en vriendjespolitiek, over de rug van de bevolking van Angola. Terwijl Dos Santos en haar man Sindika Dokolo (47) genieten van een leven van luxe, moet ruim de helft van de bevolking rondkomen met minder dan 1,5 euro per dag.
Het was het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) dat de vertrouwelijke documenten (de Luanda Leaks) in handen kreeg en uitspitte met de hulp van journalisten uit 20 landen. Het zou gaan om 715.000 e-mails, contracten, audits en rekeningen. Op basis daarvan werd gereconstrueerd hoe Isabel dos Santos haar fortuin opbouwde.
Dochter
De dochter van José Eduardo dos Santos – die van 1979 tot 2017 president was van Angola – zou geprofiteerd hebben van haar bevoorrechte positie om een zakenimperium uit te bouwen, bestaande uit meer dan 400 bedrijven in 41 landen. Er waren ook postbusbedrijven bij, waarmee ze controles kon ontlopen en zorgeloos kon investeren in bedrijven in de banksector, telecom, televisie, diamant, alcohol en vastgoed. Ze zou ook voor honderden miljoenen aan winstgevende deals gesloten hebben met de Angolese staat.
Uit de documenten blijkt volgens de Britse krant The Guardian (dat meewerkte aan het onderzoek) dat het oliebedrijf Sonangol – dat in handen is van de Angolese staat – het koppel het meest waardevolle bezit toespeelde: een aandeel in de private Portugese olie- en gasmaatschappij Galp ter waarde van 750 miljoen euro, waarvoor het maar 11 miljoen betaalde.
Dos Santos zou er toen ze Sonangol leidde ook voor gezorgd hebben dat er voor ruim 100 miljoen euro betaald werd aan consultancybedrijven via een bedrijf in Dubai dat in handen was van haar medewerkers. En dankzij een samenwerking met een diamantbedrijf dat eigendom was van de staat zou er voor 180 miljoen euro aan overheidsschuld terechtgekomen zijn in een noodlijdend juwelenmerk dat deels eigendom was van haar echtgenoot.
Verder zouden ook twee bedrijven van Dos Santos (en hun onderaannemingen) tot 450 miljoen euro gekregen hebben van een luxueus vastgoedproject in de Angolese hoofdstad Luanda.
Exclusieve woontoren
Met het geld dat Isabel dos Santos en haar echtgenoot vergaarden, konden ze erg comfortabel leven. Zo verwierven ze verscheidene luxueuze eigendommen, waaronder een appartement van 50 miljoen in de exclusieve woontoren La Petite Afrique in Monaco, drie eigendommen van 28 miljoen in de chique wijk Kensington in Londen en optrekjes in Dubai, Lissabon en de Algarve.
Het koppel heeft ook een superjacht van 29,5 miljoen euro en Sindika Dokolo claimt dat hij de grootste collectie Afrikaanse kunst ter wereld heeft. Het contrast met de bevolking in Angola kan niet groter zijn, waar meer dan de helft moet rondkomen met minder dan 1,5 euro per dag.
Drie weken geleden bevroor de minister van Justitie van Angola de activa van Dos Santos, Dokolo en hun belangrijkste adviseur. Dat gebeurde na beschuldigingen dat ze olie- en diamantbedrijven van de staat zo’n 900 miljoen euro lichter hadden gemaakt. In september begon ook al een strafrechtelijk onderzoek naar onregelmatigheden toen Dos Santos aan het hoofd stond van Sonangol.
‘Heksenjacht‘
Dos Santos en haar echtgenoot ontkennen alle aantijgingen. Volgens hen werden computers van hun medewerkers gehackt en zijn ze het slachtoffer van een politieke heksenjacht. ,,Mijn fortuin is er gekomen door mijn karakter, mijn intelligentie, mijn opleiding, mijn professionele capaciteiten en mijn doorzettingsvermogen”, schreef ze op Twitter.
De heksenjacht zou geleid worden door de nieuwe president van Angola, João Lourenço. Hij zou Dos Santos op die manier willen uitschakelen als potentiële politieke tegenstander. Ze beweert immers te ‘overwegen‘ om zich kandidaat te stellen tijdens de volgende presidentsverkiezingen.
Ook voormalig president José Eduardo dos Santos pleit onschuldig en ontkent in een open brief dat hij geld van de staat weggesluisd zou hebben.
IJzeren hand
Jose Eduardo dos Santos regeerde Angola tussen 1979 en 2017 met ijzeren hand. Zijn tegenstanders beschuldigen hem ervan de economie in Angola, een van de armste landen ter wereld, naar zijn hand te hebben gezet om er persoonlijke rijkdom uit te halen.
Hij maakte tijdens zijn regeerperiode de meest waardevolle bedrijven staatseigendom. De opbrengsten gingen naar een select groepje politici en militairen. Het maakte dat Angola gerangschikt werd als een van de meest corrupte landen ter wereld.
Isabel dos Santos is overigens niet de enige van zijn kinderen die het warm krijgt onder de voeten. Haar halfbroer José Filomeno staat terecht omdat hij geprobeerd zou hebben om 450 miljoen euro te verduisteren uit een overheidsfonds. Ook hij pleit onschuldig.
Halfzus
Halfzus Welwitschia werd vorig jaar afgezet als parlementslid nadat ze naar het Verenigd Koninkrijk was verhuisd. Ze vluchtte naar eigen zeggen nadat ze bedreigd werd door de geheime dienst.
Het Angolese gerecht heeft nu aangekondigd dat ze alle mogelijke middelen en internationale mechanismen zullen gebruiken om Isabel dos Santos te laten terugkeren naar het land. Ze verblijft nu deels in Londen en deels in Dubai.
‘Nooit op de hoogte gebracht‘
Ze beschuldigen de vrouw ervan dat ze samen met haar echtgenoot meer dan een miljard dollar verduisterd heeft van de rekeningen van de overheidsbedrijven Sonagol, een oliebedrijf, en Ediama (diamant) om hun privézaken te financieren.
Ook tegenover de Angolese justitie ontkent dos Santos alle beschuldigingen, en ze beweert dat ze nooit op de hoogte werd gebracht van de vervolging. Volgens de procureur-generaal had dos Santos wel een kennisgeving gekregen en had ze nog de dag zelf het land verlaten.
Begin januari opende het Portugese gerecht ook al een onderzoek naar dos Santos voor witwassen van overheidsgeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bagagecontrole bezorgt beveiligers luchthaven Berlijn elektrische schokken, aantal medewerkers ziek thuis
Tientallen beveiligers hebben al elektrische schokken opgelopen tijdens de handbagagecontrole op de nieuwe luchthaven van Berlijn (BER). De schokken waren soms zo hevig dat meerdere medewerkers naar het ziekenhuis moesten. Dienstenvakbond ver.di eist dat de in oktober geopende Terminal 1 voorlopig weer wordt gesloten, meldt de Berliner Morgenpost. -
Woedende Trumpaanhangers zochten Pence en liepen hem op een minuut mis
De Trumpaanhangers die vorige week het Capitool bestormden, wilden afgevaardigden ontvoeren en vermoorden. Dat zeggen de federale aanklagers in juridische documenten. Uit een reconstructie van The Washington Post blijkt verder dat de woedende bestormers onder meer op zoek waren naar vicepresident Mike Pence. Ze liepen hem mis op slechts één minuut. -
PREMIUM
China laat eindelijk corona-onderzoekers toe, onder wie Marion Koopmans (maar of het wat oplevert?)
Een groep internationale onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is vandaag uiteindelijk toch gearriveerd in de Chinese stad Wuhan. Daar mogen ze enige tijd onderzoek doen naar de mogelijke oorsprong van het coronavirus dat leidde tot de pandemie. -
‘Baggeraar Van Oord was blind voor signalen corruptie bij baggerklus Angola’
Baggeraar Van Oord heeft in Angola bewust zakengedaan met een partner die bijna een derde van de aanneemsom van 615 miljoen dollar kon declareren voor nauwelijks omschreven werkzaamheden. Van Oord wist op dat moment dat deze partner in handen was van de in opspraak geraakte dochter van de toenmalige president Dos Santos. Dat schrijven Het Financieele Dagblad en Trouw. -
PREMIUM
Schuld van 400 miljoen dollar hangt als molensteen om Trumps zakenimperium
Als de Amerikaanse president Donald Trump over een week weer ambteloos burger is, wacht hem een andere wereld. Na de bestorming van het Capitool keert nu ook de ene na de andere zakenpartner zich van hem af. Wat resteert zijn de schulden die hij moet betalen.
-
Machtsoverdracht VS LIVE | Trump negeert in videoboodschap impeachment, app Parler komt mogelijk niet terug
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gestemd voor een procedure die moet leiden tot het afzetten van Donald Trump. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanval op het Capitool een week geleden. Ook tien Republikeinse partijgenoten stemden voor de impeachment van Trump. De bal ligt nu bij de Senaat. Volg hieronder alle ontwikkelingen in ons liveblog. Het nieuws van de vorige dag lees je hier terug. -
VIDEO Pence ziet niets in uit het ambt zetten van Trump, tweede afzettingsprocedure dreigt
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vicepresident Mike Pence formeel opgeroepen om president Donald Trump uit zijn functie te ontheffen. De resolutie kreeg de steun van 223 afgevaardigden, vrijwel allemaal Democraten. Politicus Adam Kinzinger stemde volgens Amerikaanse media als enige Republikein voor. -
PREMIUM
Navalny keert zondag terug naar Rusland: dit staat hem te wachten
Aleksej Navalny vliegt zondag vijf maanden na zijn vergiftiging vanuit Duitsland terug naar Rusland. Hoe zal de hardnekkigste opposant van de Russische president Vladimir Poetin zich voelen als zijn vliegtuig landt in Moskou?