De zeldzame Iberische lynx.
Volledig scherm
De zeldzame Iberische lynx. © Wikipedia / José María Alvarez

Redding Spaanse lynx kostte 100 miljoen euro

Ruim vijftien jaar geleden was de Iberische lynx op sterven na dood. Slechts 94 dieren waren er nog over, maar met hulp van de Europese Unie heeft Spanje een klein wonder laten geschieden. 

Volgens de laatste telling zijn er nu 686 Iberische lynxen. Ze zijn gesignaleerd tot ver buiten Andalusië waar de laatste exemplaren zich ophielden. Terwijl natuurvrienden elkaar feliciteren is in Spanje wel enige discussie ontstaan over de kosten van deze reddingsoperatie. 

Die belopen alles bij elkaar, zo meldde de krant El Pais, 100 miljoen euro. Dat is inclusief de aankoop van vier speciale fokdomeinen en de aanschaf van 60.000 konijnen die werden losgelaten in het jachtgebied van de lynx. De konijnenstand was daar namelijk dramatisch verminderd als gevolg van de fatale konijnenziekte myxomatose.

Honderd jaar geleden zwierven er zo’n 10.000 lynxen door Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk. Na decennia van bejaging, aanrijdingen, een steeds kleiner wordend leefgebied en vooral door een tekort aan konijnen waarvan lynxen leven, leek het ‘einde oefening’. Alleen dankzij EU-gelden – verspreid over vijftien jaar - leven ze nog. Daarbij zijn er wel bedenkingen in juist Andalusië, een zuidelijke regio in Spanje waar een op de vijf mensen werkloos is en waar grote sociale problemen spelen. 

Miljoenen

Een commentator van de krant ABC stelde het zo: ‘Met een miljoen werklozen en anderen die problemen hebben om aan het einde van de maand de rekening te betalen geven we miljoenen uit voor een reddingsplan van lynxen. Dat lijkt veel om er een paar honderd te redden.’

Hij krijgt de nodige bijval maar anderen zijn het daar totaal mee oneens. Het gaat niet om ‘een paar honderd lynxen’ maar om het herstel van een essentieel deel van Spanje‘s fauna en nationaal erfgoed, aldus een trotse bioloog Miguel Andre Simon, de leider van het lynxenproject.