Volledig scherm
Delphine Boël. © epa

Rechtbank erkent Delphine Boël niet als wettelijke dochter van Albert II

Het lijkt erop dat Delphine Boël, de vrouw die beweert de biologische dochter van de Belgische oud-koning Albert II te zijn, haar verhaal niet zal kunnen staven met een DNA-onderzoek. De Belgische rechtbank besloot vandaag dat Jacques Boël de wettelijke vader van Delphine blijft, ondanks het feit dat zij biologisch niet verwant zijn. Daarmee is Delphines eis om erkend te worden als de dochter van de gepensioneerde koning Albert II onontvankelijk.

Boël, die al jarenlang strijdt voor haar zaak, had een procedure aangespannen omdat ze erkend wilde worden als de dochter van de 82-jarige Albert II. Om dat te laten gebeuren, moest eerst aangetoond worden dat Jacques Boël niet haar vader is.

DNA-onderzoek

Hoewel uit DNA-onderzoek blijkt dat Jacques Boël helemaal niet de biologische vader van Delphine is, heeft de rechter nu beslist dat Jacques wel degelijk als haar vader kan beschouwd worden, omdat hij zich altijd zo gedragen heeft: Delphine draagt zijn naam en groeide op in zijn gezin. Volgens de rechter is een biologische band niet voldoende om het vaderschap aan te tonen.

Daarmee steekt de rechtbank ook een stokje voor de volgende stap in de procedure, waarbij uit DNA-onderzoek zou moeten blijken of Albert II inderdaad de biologische vader van Boël is. Aangezien ze nu wettelijk de dochter van Jacques Boël blijft, kan de vrouw immers geen DNA-monster van de koning opeisen voor de rechtbank.

Geruchten

Boël zegt dat haar moeder Sybille de Seyls Longchamps tussen 1966 en 1984 een relatie had met de Albert II. In 1999 doken de eerste geruchten op over de mogelijke band tussen Boël en de toenmalige koning. Albert II bekende toen ook dat hij en koningin Paola een huwelijkscrisis hadden doorgemaakt in de jaren '70, maar ontkende de biologische vader te zijn.