Volledig scherm
Phil Kingston moet weer eens mee met de politie. © REUTERS

Rebellerende Britse klimaatopa (83) klimt op trein en wordt wéér gearresteerd

Het is de laatste weken vaste prik: Phil Kingston die in de boeien geslagen wordt door de politie. Maar de 83-jarige Kingston is geen crimineel, hij is klimaatactivist. Vanochtend was het weer zover: de Britse opa klom in Londen op een trein en moest mee in het arrestantenbusje. 

Kingston, een overtuigd katholiek, is een van de drijvende krachten achter Extinction Rebellion (XR), de beweging die de laatste weken in Londen demonstreert voor een rigoureuzer klimaatbeleid. Daarbij zorgen ze voor flinke opstoppingen, bijvoorbeeld door belangrijke verkeersknooppunten te bezetten. Pogingen van XR om de luchthaven Heathrow in Londen te blokkeren, mislukten vrijdag. 

Vanochtend klommen demonstranten op station Canary Wharf rond kwart over zeven op een trein. Daarbij ontrolden ze een spandoek met de tekst Business as usual = death. Het spandoek is volgens de demonstranten bedoeld om de rol van de financiële sector bij de opwarming van de aarde (‘onze collectieve zelfmoord’) aan de kaak te stellen.

Om negen uur haalde de politie de activisten van de trein. Daarbij dus ook klimaatopa Kingston. Voor de veiligheid uitgerust met helm en zekering zette de politie hem weer met beide benen op de grond. 

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Phil Kingston wordt door agenten in veiligheid gebracht - en gearresteerd. © REUTERS

Kleinkinderen

Hoewel Kingston de afgelopen weken al zeker vijf keer in de kraag is gevat, ziet hij zelf niet in wat hij verkeerd doet. ,,Ik spreek alleen de waarheid”,  zegt hij in een campagnefilmpje. 

Kingston verklaart op de barricaden - of in dit geval een trein - te gaan staan voor zijn kleinkinderen. ,,Ik hou zoveel van ze en de gedachte aan de wereld die we voor ze achterlaten breekt mijn hart. Mensen hebben al zo vaak gezegd dat ik hier te oud voor ben. Maar ik kan niet gewoon thuis thee gaan zitten drinken als ik de toekomst in rook zie opgaan. Ik heb een lang leven gehad, een heel goed leven. Ik ben een zeer gelukkig man. Als dit de manier is waarop ik moet sterven, dan heb ik daar vrede mee.”

Artikel gaat verder onder de video

De actie op de trein was vandaag niet het enige wapenfeit van Extinction Rebellion. Zo lijmden activisten zich vast aan de deuren van het Londense beursgebouw en werd een weg bij de Bank of England geblokkeerd. 

In Nederland werden vorige week vrijdag ongeveer twintig klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion opgepakt bij een protest voor het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Twaalf van hen hadden volgens de politie vernielingen aangericht en acht anderen hadden niet geluisterd naar opdrachten van agenten.

Volledig scherm
Phil Kingston bovenop de trein. © REUTERS
 1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.
 2. Oppositie Bolivia beschuldigt president Morales van manipulatie verkiezingen

  Oppositie Bolivia beschul­digt president Morales van manipula­tie verkiezin­gen

  Carlos Mesa, de belangrijkste uitdager van de zittende president Evo Morales bij de presidentsverkiezingen in Bolivia, zet grote vraagtekens bij de uitslag van de verkiezingen. De kiescommissie van Bolivia maakte maandag bekend dat Morales de verkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Mesa vermoedt dat de regering de resultaten heeft gemanipuleerd om een beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen.