Rapport: ‘Minder terreur, dus juist nú oppassen’
Het IS-kalifaat ligt op zijn gat en het aantal terreuraanslagen in Europa loopt terug, maar dat is juist hét moment waarop we goed moeten opletten. ,,We moeten nu voorkomen dat er straks weer een nieuwe generatie strijders opstaat”, concluderen zeven terreurexperts in een nieuw rapport.
,,De situatie nu lijkt op die van het eerste decennium van 2000. Europa voelde zich toen opgelucht doordat er minder terroristische activiteit was, er minder mensen naar jihadistisch strijdgebied gingen en er terreurcellen werden opgerold. Sommige landen verlaagden hun dreigingsniveau’s en we werden ‘contraterreur-moe'. Daarom werden we verrast door de plotselinge golf van Europese jihadisten die naar het Midden-Oosten gingen ”, schrijven de onderzoekers van het Egmont Instituut.
Nu extremisme aanpakken
Ook nu daalt het aantal aanslagen in Europa, vertrekken er nauwelijks meer Europese jihadisten naar Syrië of Irak en heeft bijvoorbeeld België onlangs het dreigingsniveau in het land verlaagd. ,,Dit is hét moment om in Europa de oorzaken van het extremisme aan te pakken, zoals polarisatie en sociale uitsluiting. Als we dat niet doen dan kunnen we in de toekomst weer geconfronteerd worden met een nieuwe golf gretige strijders.”
De onderzoekers bekeken de situatie in Nederland, België en Frankrijk. Vanuit Nederland werkten Bibi van Ginkel, terreurexpert bij Instituut Clingendael, en Simon Minks, advocaat-generaal bij het gerechtshof in Den Bosch, mee aan het onderzoek. Minks deed als officier van justitie verschillende zaken tegen jihadisten.
Oppassen voor jihad-veteranen
Het rapport waarschuwt ook voor de invloed van jihad-veteranen: strijders die zijn teruggekeerd, maar hun ideologie nog niet hebben afgezworen. ,,Zij kunnen een cruciale rol spelen in het overdragen van het jihad-beweging van de ene generatie op de andere. Daarmee beginnen ze vaak al in hun gevangeniscellen, waar veel terugkeerders uit Syrië en Irak nu hun straf uitzitten.”
Ook in Nederland zitten meerdere teruggekeerde jihadisten vast. In extremistische kringen krijgen zij respect, dat geldt bijvoorbeeld ook voor Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, die een levenslange celstraf uitzit.
Het rapport stelt dat er inmiddels zo’n 1500 van de 5000 Europese jihadgangers weer zijn teruggekeerd. Naar Nederland keerden, voor zover bekend, zo’n 50 van de 280 Syriëgangers terug. Anderen, vooral vrouwen, zitten nu in vluchtelingenkampen en willen samen met hun kinderen terug. De meesten terugkeerders kwamen al in of voor 2015 naar Europa: soms teleurgesteld, soms met slechte bedoelingen. Zo waren bij de aanslagen in Brussel en Parijs teruggekeerde jihadisten betrokken. De aanslag in Brussel, maart 2016, was wel de laatste keer dat terugkeerders toesloegen. Als was de man die zichzelf opblies bij het concert van Ariana Grande in Manchester vorig jaar, wel korte tijd in Libië geweest.
'Druppelsgewijs' terug
De laatste weken, nu IS minder en minder gebied controleert in Syrië en Irak, lijkt het aantal terugkeerders te stijgen. Inlichtingendiensten stellen al enige tijd dat jihadgangers ‘druppelsgewijs terugkomen’. Vorige maand werden vier gevallen bekend van Nederlandse jihadisten die vanuit Syrië naar Turkije ontkwamen. Twee van hen (een man en een vrouw met twee kinderen) zijn teruggevlogen naar Nederland en zitten nu hier vast, twee anderen (een echtpaar) zitten in Turkije in de cel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
reportage/met video
Nederlandse pelgrims juichen bij heiligverklaring Titus Brandsma: ‘Wij hebben hier lang op gewacht’
De Nederlandse pater en journalist Titus Brandsma is vanochtend heilig verklaard door Paus Franciscus. Zo’n 50.000 gelovigen, waaronder enkele honderden Nederlandse pelgrims, waren daar vanochtend in Rome getuige van. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Schipper (25) geplet tussen boot en kade als hij hondje wil redden uit het water
Een 25-jarige Belgische schipper is gistermiddag om het leven gekomen bij de sluis op de Gentse ringvaart in Evergem. Brandon Camblain wilde zijn hondje uit het water redden, maar kwam vast te zitten tussen de kade en de boot. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
-
Ruim tien miljoen ondervoede kinderen door droogte, corona en oorlog in Oekraïne
Wereldwijd zijn meer dan 10 miljoen kinderen in gevaar door acute ondervoeding. Volgens Unicef verslechtert de situatie in de Hoorn van Afrika en neemt het aantal gevallen van ernstige ondervoeding ook in andere delen van de wereld ernstig toe. -
PREMIUMFoto's
Muren overal ter wereld kleuren geel en blauw: Poetin moet het vaak ontgelden
Overal ter wereld duikt streetart op waarin de oorlog in Oekraïne centraal staat. Graffiti als steunbetuiging aan Kiev. Soms subtiel, soms groots en bombastisch. -
Man rijdt voetganger aan en sleept lichaam zeker 13 kilometer met zich mee
Een man die ervan wordt verdacht een voetganger te hebben aangereden en het lichaam vervolgens 13 kilometer te hebben meegesleurd met zijn pick-uptruck, is vrijdag door de politie van de Amerikaanse staat Californië gearresteerd.