Het drama vond plaats in de psychiatrische instelling in Săpoca, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van Boekarest.
Volledig scherm
Het drama vond plaats in de psychiatrische instelling in Săpoca, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van Boekarest. © Screenshot Antena3

Psychiatrische patiënt zaait dood en verderf in Roemenië

Een 38-jarige man heeft gisteravond in de Roemeense gemeente Săpoca vier mensen gedood in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat deed hij met een infuusstandaard. Ook verwondde hij negen patiënten van wie er twee in coma liggen.

Het is nog onduidelijk waarom de man, die zelf was opgenomen in het ziekenhuis, het had gemunt op zijn medepatiënten. ,,Alles gebeurde in minder dan een minuut tijd", verklaarde ziekenhuisdirectrice Viorica Mihalascu tegenover een Roemeense tv-zender. De man was volgens haar opgenomen op een normaal surveillanceniveau en er zou geen reden zijn geweest om te denken dat hij zo'n misdrijf zou plegen. 

Poppen

De dader is volgens Roemeense media Nicolae Lungu. Hij verklaarde volgens hen tegenover de politie ‘enkele poppen’ te hebben geraakt. De feiten zouden omstreeks half vier vanmorgen hebben plaatsgevonden. Lungu sloeg zeven medepatiënten bij hem op de zaal. Ze zouden allemaal hebben geslapen. Drie van hen stierven ter plaatse. 

Daarna begaf hij zich naar de vrouwenafdeling en mishandelde een vrouw die zwaargewond raakte en later in het ziekenhuis aan haar verwondingen bezweek. Negen zaalgenoten raakten eveneens gewond. Alleen een 98-jarige vrouw wist te ontsnappen aan de agressieveling. Hij werd neergeschoten door politieagenten die toevallig net iemand naar de instelling hadden gebracht. 

Het Openbaar Ministerie in Săpoca onderzoekt de zaak.  De verdachte had volgens Roemeense media geen strafblad. Hij ligt in het ziekenhuis en kon nog niet worden verhoord.   

Onderbezet

Volgens het ministerie van Volksgezondheid werd de afdeling gisteravond bezocht door zeven artsen op afroep, drie verpleegkundigen en twee superviserende werknemers voor geesteszieken. Daarnaast waren er twee bewakers bij de poort en in de tuin van de instelling.  

Volgens de vakbond van medische professionals in Roemenië waren het er minder.   “Het is ontoelaatbaar dat tijdens het weekend slechts één arts, één verpleegster en één instructeur belast zijn met de zorg over 70 patiënten met psychiatrische problemen”, luidt het in een persbericht.  

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

  Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

  In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.