Premier May waarschuwt voor uiteenvallen Verenigd Koninkrijk

videoIn een laatste poging het Lagerhuis achter haar brexitplan te krijgen, deed de Britse premier Theresa May vandaag een oproep ‘in het belang van het land’. Ze waarschuwde voor ‘verlamming in het parlement' en het ‘uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk’ als de deal om uit de EU te treden morgenavond wordt afgewezen, meldde de BBC.

Het vertrouwen in de politiek zal ‘catastrofale schade’ lijden als het VK de Europese Unie niet zal verlaten, zei ze. De premier verwelkomde nieuwe EU-garanties over de impact van de deal ten aanzien van Noord-Ierland, die volgens haar ‘juridische kracht’ hebben.

De EU heeft haar verzekerd de zogeheten ‘backstop’ niet te gebruiken, maar als dat wel zo is, voor ‘de kortst mogelijke termijn’. De backstop is het noodplan om terugkeer naar fysieke grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland te voorkomen.

Volledig scherm
Theresa May © AFP
  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.