Volledig scherm
Politie bij de Manchester Arena vlak na de aanslag op 22 mei. © AP

Politiehond Mojo kreeg kale plekken na aanslag Manchester

De aanslag in Manchester heeft diepe sporen nagelaten bij politiehond Mojo. De Britse viervoeter zat in de eenheid die als eerste bij de plek des onheils was. Volgens zijn baasje is hij nog steeds niet de oude en heeft hij zelfs kale plekken van de stress.

Slechts enkele minuten na de aanslag waarbij 22 doden vielen was politiehond Mojo met zijn team al op de plek des onheils. Mojo's opdracht was om het gebouw te doorzoeken op bommen. De loyale politiehond ging dapper aan de slag, maar de vreselijke beelden en alle angstige mensen lieten hem niet onberoerd. 

Volgens politieman Phil Healy pikken honden feilloos op hoe mensen zich voelen. ,,Alle trainingen ten spijt, niemand is opgewassen tegen wat we in de Manchester aantroffen. Ik kon het aan hem zien. Hij wilde niet op deze plek  zijn, maar we moesten wel. Ik zal nooit vergeten hoe hij keek. Het was ook voor hem een zware nacht. Hij was bijna 11 uur achter elkaar aan het zoeken.''

De stressvolle situatie had flinke impact op de hond. Een week na de aanslag verloor het dier flinke plukken haar. ,,We zijn er zeker van dat dit door de heftige situatie van vlak na de aanslag is gekomen'', zegt Healy. ,,Hoewel het deels weer aangroeide, heeft Mojo nog steeds kale plekken op zijn lijf."

Team

,,Mojo is een fantastische hond'', prijst Healy hem.  ,,En hij hoort nog steeds bij het team.'' Mojo wordt nog steeds ingezet als politiehond.  Maar Healy heeft wel het idee dat het dier het vooral voor hem doet. Niet omdat hij het werk zo leuk vindt. ,,Hij is nog steeds niet de oude. Maar het gaat gelukkig wel steeds beter.''