Volledig scherm
Politie en leger op het station van Antwerpen Centraal © ANP

Politie België krijgt veel meer bommeldingen na aanslagen

In 2015, het jaar van de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en in Parijs, verdubbelde het aantal bommeldingen in België vergeleken met het jaar ervoor. Inmiddels wordt er bij onze zuiderburen elke dag minstens één bommelding gedaan. In de eerste negen maanden van vorig jaar waren het er al 488.

,,Valse meldingen moeten streng aangepakt worden", klinkt het bij de Vlaamse partij CD&V. Eén derde van alle bommeldingen vindt plaats in Brussel. In 2016 waren dat er tot september al 155. 

Openbare gebouwen

De meldingen gaan vooral over het openbare domein en over terreinen en lokalen van de openbare dienstverlening. In de eerste negen maanden van 2016 werden op die plaatsen 174 meldingen geregistreerd. Dat is bijna evenveel als in het volledige jaar daarvoor. In 50 gevallen ging het om een woning. 

Het lijkt er op dat meldingen bij de spoorwegen aan een opmars bezig zijn: het aantal in de eerste drie kwartalen van 2016 verdubbelde bijna vergeleken met heel 2015 (van 16 naar 30). In luchthavens worden relatief weinig bommeldingen gedaan, al lijkt er wel een stijgende lijn te zijn sinds de aanslagen van 22 maart in Brussel.

Valse meldingen

Hoeveel valse meldingen er waren, kan minister van veiligheid Jan Jambon niet zeggen. ,,Hoewel we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn, moeten de daders van valse meldingen streng worden aangepakt", aldus CD&V-Kamerlid Franky Demon. ,,Een bommelding neemt heel wat tijd, mankracht en materiaal in beslag." Wie onterecht alarm slaat, riskeert een celstraf van twee jaar. De dader moet ook opdraaien voor de kosten.