Poetin stationeert kernwapens in Belarus, de tien vliegtuigen die ze kunnen afvuren staan er al
Rusland gaat tactische kernwapens in Belarus stationeren. Dat maakt de Russische president Poetin zaterdagavond bekend in een tv-gesprek. Op 1 juli zou een opslagfaciliteit klaar moeten zijn en dan kunnen de wapens naar het buurland worden verplaatst. De tien Russische bommenwerpers die nucleaire wapens kunnen afvuren, staan er al.
Volgens Poetin gaat het dus om tactische kernwapens. Hij schendt naar eigen zeggen het internationale recht niet en maakt de vergelijking met de Verenigde Staten, dat in meerdere Europese landen kernwapens heeft opgeslagen. Zo is het een publiek geheim dat in het Brabantse Volkel Amerikaanse kernkoppen liggen.
Tactische kernwapens zijn specifiek ontwikkeld om op het slagveld te gebruiken en veel kleiner dan een klassieke atoombom. Maar ze kunnen veel meer ravage aanrichten dan conventionele wapens.
Meerdere keren om gevraagd
Belarus - dat naast Oekraïne en Rusland grenst aan Navo-landen Litouwen, Letland en Polen - mag volgens internationale verdragen geen kernwapens bezitten. President Aleksandr Loekasjenko van dat land heeft volgens Poetin meerdere keren om de stationering van kernwapens gevraagd. ,,We zijn met hem overeengekomen dat we die in Belarus plaatsen, zonder het non-proliferatieverdrag te schenden”, aldus Poetin. Dat internationale verdrag - ook ondertekend door Rusland - heeft als doel dat het aantal kernwapens in de wereld en het aantal landen dat ze heeft wordt beperkt. De Russische leider wijst erop dat de wapens niet in Belarussische handen komen of door het land gebruikt kunnen worden.
,,Dit is onderdeel van het spel van Poetin, om de Navo te intimideren”, zegt directeur van de nucleaire afdeling van de Federatie van Amerikaanse Wetenschappers tegen persbureau Reuters. ,,Omdat het geen enkel militair nut heeft om dit te doen in Belarus. Rusland heeft zo veel van deze wapens in het eigen land.” Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN) reageert wel verontrust. ‘In de context van de oorlog in Oekraïne is de kans op een misrekening of een misverstand extreem groot', tweet de organisatie. ‘Nucleaire wapens delen maakt de situatie veel erger en kan voor een catastrofe zorgen met grote humanitaire consequenties.’
Geen bewijs van gebruik
De Amerikanen zeggen geen enkele aanwijzing te hebben dat Rusland of Belarus de wapens wil gebruiken. ‘We hebben de rapporten van de aankondiging gezien en zullen het in de gaten houden’, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie in een statement. Daarbij staat ook dat het ministerie geen enkele reden ziet om de eigen strategie rondom kernwapens aan te passen.
Loekasjenko geldt als trouwe bondgenoot van Poetin en steunt de invasie van Rusland in Oekraïne. Hij is politiek en economisch afhankelijk van Moskou. In Belarus staan al langer tien Russische bommenwerpers die tactische nucleaire wapens kunnen afvuren. Bij de start van de Russische invasie in februari vorig jaar trok een deel van de troepen via Belarus Oekraïne binnen. Volgens de Verenigde Staten spraken de twee ‘al enige tijd’ over de nieuwe kernwapen-deal.
Sinds 1996 kernwapen-vrij
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kregen Rusland, Belarus, Oekraïne en Kazachstan elk een deel van de kernwapens. Vlak daarna besloten ze gezamenlijk dat die kernwapens in Rusland moesten worden gestationeerd. Sinds 1996 hebben de drie kleinere landen geen eigen kernwapens meer. Rusland was er tot voor kort openlijk trots op dat het - in tegenstelling tot de VS - geen wapens in andere landen stationeerde.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
oorlog oekraïne
TERUGLEZEN | Rusland claimt ‘juridische’ val van Bachmoet, Finland officieel bij de NAVO
-
PREMIUMMet video
Russische vloot bestookt met zeedrones: ‘Nog nooit eerder op zo'n grote schaal ingezet’
De Russische Zwarte Zeevloot verkeert in verhoogde staat van paraatheid. Oekraïne heeft een zwerm zeedrones losgelaten op Russische marineschepen. -
Extreemrechtse militieleider krijgt 18 jaar cel voor bestorming Capitool, hoogste straf tot nu toe
Een van de bekendste extreemrechtse Amerikanen heeft de tot nu toe hoogste straf gekregen voor de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw Capitool begin januari 2021. Stewart Rhodes, die de extreemrechtse en uiterst nationalistische Oath Keepers-militie oprichtte, kreeg 18 jaar celstraf voor onder meer opruiing en andere misdaden. Aanklagers hadden 25 jaar geëist. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Theeplukkers in Sri Lanka leven in mensonterende omstandigheden
Het blijkt moeilijk de beroerde levensomstandigheden van theeplukkers te verbeteren. Volgens een onderzoek van de Britse krant The Guardian heersen op theeplantages in Sri Lanka nog altijd mensonterende omstandigheden. De plukkers worden nog steeds zwaar onderbetaald.
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
-
-
PREMIUM
Fortuinen in het rond: Zwitserse bankiers zouden ‘portemonnee van Poetin’ hebben geholpen
Een Zwitserse rechtbank doet vandaag uitspraak in een gevoelige zaak tegen een bankier en drie medewerkers. Ze zouden een van de beste vrienden van de Russische president Poetin hebben geholpen bij het wegsluizen van grote geldbedragen. -
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.