Machu Picchu.
Volledig scherm
Machu Picchu. © AFP

Plan voor vliegveld tussen kwetsbare ruïnes Incabeschaving wekt woede bij archeologen

De eerste werkzaamheden aan een vliegveld in de omgeving van de wereldberoemde Peruaanse Incastad Machu Picchu stuiten op veel verzet. De legendarische Incabeschaving is fragiel en zou door de overvliegende vliegtuigen ernstig beschadigd raken. Archeologen en historici zijn furieus.

De meeste bezoekers van de bekende toeristische bestemming, die jaarlijks honderdduizenden belangstellenden trekt, reizen op dit moment via het vliegveld in de stad Cusco. Dat vliegveld barst echter uit zijn voegen. Het nieuwe vliegveld moet meer ruimte én meer geld gaan opleveren met directe internationale vluchten.

Terwijl de eerste bulldozers begonnen zijn de grond geschikt te maken voor de bouw, eisen critici dat het plan geschrapt wordt of dat er een andere locatie wordt gezocht. Er klinken allerlei soorten kritiek: de laagvliegende vliegtuigen zullen voor schade zorgen bij de Incaruïnes, er zal meer vervuiling en herrie zijn en de potentiële toename in het aantal bezoekers zal ook zijn tol eisen van de kwetsbare resten van de Incabeschaving.

Quote

Deze ontwikke­ling is met name dreigend voor Chinchero

Rik Duijm, voormalig eigenaar reisorganisatie in Peru

Chinchero

De zorgen concentreren zich met name rondom Chinchero, de kleine Incastad waar de werkzaamheden al zijn begonnen. Daar zijn onder andere terrassen en wegen te vinden die door de Inca's zijn gemaakt. De bouw van het vliegveld zou dat historische landschap voorgoed aantasten. Ook Rik Duijm, voormalig eigenaar van een reisorganisatie in Peru, volgt de ontwikkelingen met argusogen. „Deze ontwikkeling is met name dreigend voor Chinchero’’, zegt hij.

Vanuit Lima, waar nu de meeste toeristen langskomen, is er ook felle kritiek. Daar wil men voorkomen dat internationale toeristen de stad kunnen omzeilen en vrijwel direct naar de Incaruïnes kunnen komen. Op dit moment zijn toeristen vaak gedwongen om via Lima een langere reis door het land te maken, maar het nieuwe vliegveld zou een bliksembezoek veel makkelijker maken.

Volgens Duijm zijn de belangen rondom het vliegveld groot. „De Machu Picchu is publiekstrekker nummer één van Peru. Er is daar nu een soort David versus Goliath gaande, de lokale bevolking denkt er waarschijnlijk veel voordeel uit te kunnen halen.’’

De Peruaanse overheid snapt de kritiek niet en wil de bouw van het vliegveld rond 2023 voltooien. Carlos Oliva, de minister van financiën van Peru, zei eerder dat een reeks technische onderzoeken de constructie van het vliegveld ondersteunt en dat het vliegveld er zo snel mogelijk moet komen. Of dat na alle kritiek gaat lukken, is echter de vraag.