De Panamese autoriteiten hebben een lading van vijf ton cocaïne onderschept. De vondst werd woensdag gedaan aan boord van een semi-duikboot, aldus de Panamese Luchtmacht Senan.
Volledig scherm
De Panamese autoriteiten hebben een lading van vijf ton cocaïne onderschept. De vondst werd woensdag gedaan aan boord van een semi-duikboot, aldus de Panamese Luchtmacht Senan. © EPA

Panama vindt vijf ton cocaïne aan boord drugsduikboot

Een lading van ongeveer vijf ton cocaïne werd woensdag in beslag genomen in Panamese wateren aan boord van een semi-duikboot, meldt de Panamese Luchtmacht (Senan). 

Vier Colombianen werden gearresteerd tijdens de operatie, die 300 kilometer ten noordwesten van Panama-Stad werd uitgevoerd. Het ‘zelfgebouwde’ schip werd aangetroffen aan de Caribische kust van de provincia Bocas del Toro, grenzend aan Costa Rica. ,,Het is de eerste boot van dit type met een dusdanige hoeveelheid drugs’’ die werd opgespoord in Panama, aldus de lokale aanklager. 

Drugssmokkelaars maken graag gebruik van dit soort schepen, omdat ze moeilijk te detecteren zijn zonder kennis vooraf of zonder vliegtuigen om ze van bovenaf te spotten. De Panamezen werkten tijdens de operatie daarom samen met de Colombiaanse marine, die onderstaande beelden publiceerde op Twitter. De Colombianen schatten de straatwaarde van de in beslag genomen verdovende middelen op omgerekend 155 miljoen euro.

Recordvangsten

Panama, dat op de route ligt van productieland Colombia naar de gebruikersmarkt in de Verenigde Staten, vestigde vorig jaar een record: in 2019 werden 77,9  ton cocaïne en 12,9 ton marihuana in beslag genomen, aldus Panamese aanklager. 

Ook in Colombia werd in september 2019 nog een smokkel-onderzeeër onderschept met 8.000 kilo cocaïne aan boord

Eerder deze maand meldde Costa Rica ook een recordvangst van meer dan vijf ton cocaïne, verborgen in een container met sierplanten bestemd voor de haven van Rotterdam.

 1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
  PREMIUM

  ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

  Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

  Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

  In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.