Pakistaanse man die levenslang gevangen zit wegens moord krijgt prestigieuze studiebeurs
Een Pakistaanse man die wegens moord gevangen zit in de overvolle Karachi-gevangenis, heeft een prestigieuze boekhoud-studiebeurs gekregen. Syed Naeem Shah kreeg de beurs nadat hij een van de hoogste scores behaalde bij een schoolexamen: 954 van de 1100 punten. Shah: ,,Wat ik heb bereikt terwijl ik wegkwijnde in de gevangenis is niet mogelijk als je geen sterke wil hebt.”
De 35-jarige Shah werd in 2018 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf - 25 jaar in Pakistan - wegens het doodschieten van een andere man bij een persoonlijk conflict in 2010. Als kind genoot hij naar eigen zeggen van school, maar zijn familie kon een vervolgopleiding niet betalen. Dat oudere gevangenen ook lessen volgden, motiveerde Shah om zich voor de examens voor te bereiden.
In totaal studeren zo'n 1200 gevangenen van de Karachi-gevangenis, maar het succes van Shah is volgens assistent-opzichter van de gevangenis Saeed Soomro ongeëvenaard. ,,Zijn resultaten staan ook gelijk aan ons succes", zei Soomro. Daarmee doelde hij onder meer op het feit dat de gevangenis Shah de kans gaf om te studeren en hem boeken en studiemateriaal verschafte.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Shah moet nog een toegangsexamen halen om de studiebeurs formeel te kunnen starten, zei een medewerker van het Instituut van Registeraccounts in Pakistan (ICAP). Dat instituut verschaft de beurs, die een waarde van 1 miljoen rupees (circa 5000 euro) vertegenwoordigt. De beurzen worden aangeboden aan de studenten met de top vier hoogste scores in de examens, ongeacht of ze ‘in de gevangenis of daarbuiten’ zijn.
Hoger beroep
De Karachi-gevangenis, in 1899 gebouwd door de Britten in het zuidoosten van Pakistan, is net als veel anderen in het land, overvol: er zitten bijna 6000 gevangenen in een ruimte die bedoeld is voor 2400. In heel Pakistan zitten gevangenissen op 130 procent van hun maximale capaciteit. Daarnaast zijn veel ervan slecht geventileerd, met onvoldoende bedden en beperkte toegang tot medicijnen, veilig water en wasgelegenheid, volgens Amnesty International.
Aangezien Shah sinds 2011, in afwachting van zijn proces, in de gevangenis zat, heeft hij reeds 11 jaar van zijn straf uitgezeten. Bovendien heeft hij strafvermindering gekregen vanwege zijn academische prestaties, goed gedrag en bloeddonaties. Dat betekent dat hij nog zo’n zes jaar te gaan heeft.
,,Ik denk dat het erg moeilijk voor me zal zijn om deze beurs vanuit de gevangenis te volbrengen", zei Shah. Al voor zijn succesvolle examen had Shah een hoger beroep tegen zijn veroordeling ingediend, dat nog aanhangig is bij een hoge rechtbank in de zuidelijke provincie Sindh. ,,Ik doe een beroep op de president van Pakistan, de premier en het hoofd van de Sindh-provincie om mijn zaak voor te overwegen voor kwijtschelding.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
PREMIUMPersconferentie
Russische ambassadeur houdt voet bij stuk over Boetsja: ‘Onze soldaten waren allang weg’
De Russische ambassadeur in Nederland heeft meer dan genoeg van alle ‘nepnieuws’ in de Westerse media. Dus hield hij een persconferentie om zijn kant van het verhaal te vertellen. -
gazprom
Rusland draait morgen de gaskraan naar Finland dicht
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt zaterdag met het leveren van aardgas aan Finland. Dat meldt het Finse Gasum, een groothandelaar in gas van de Finse overheid. Gasum levert vanaf dit weekeinde gas uit andere landen aan afnemers. -
‘Plas ophouden bij Belgische festivals door tekort aan toiletten’
Er zijn in België te weinig chauffeurs om mobiele toiletten naar festivals en evenementen te brengen, blijkt uit een rondvraag door Belgische media. ,,We zullen sommige organisatoren moeten teleurstellen, want we geraken er niet.”
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Albanese twee dagen na verkiezingen Australië al beëdigd als premier
Anthony Albanese is maandag al beëdigd als de nieuwe premier van Australië. Dat gebeurde slechts twee dagen na de verkiezingen en nog voordat de definitieve uitslag bekend is. Zo is het bijvoorbeeld nog niet zeker of de 59-jarige Labor-leider kan rekenen op een absolute meerderheid. -
met video
Activiste dringt door tot rode loper Cannes en protesteert tegen seksueel geweld in Oekraïne
Een vrouw heeft vrijdagavond tijdens een première op het festival van Cannes geprotesteerd tegen het seksueel geweld jegens vrouwen in Oekraïne. De vrouw trok op de rode loper een groot deel van haar kleren uit. Op haar lichaam had zij met verf de tekst Stop raping us (‘Hou op ons te verkrachten’) geschreven, over de kleuren van de Oekraïense vlag.