Oxfam uiterst kritisch over klimaatsteun: landen moeten geen geld lenen, maar geven
Rijke landen dragen in werkelijkheid veel minder bij aan klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden dan de officiële cijfers doen vermoeden, stelt Oxfam in een woensdag verschenen rapport.
De beloofde bedragen worden op papier al niet gehaald, maar zelfs de 83,3 miljard euro die donorlanden zelf rapporteren is volgens de ontwikkelingsorganisatie zwaar opgeklopt. ,,De landen overdrijven hun eigen vrijgevigheid en verdoezelen hoe weinig er werkelijk naar arme landen gaat”, stelt klimaatexpert Bertram Zagema van het Nederlandse Oxfam Novib. Hij noemt de rapportages hierover “misleidend”.
In 2009 spraken landen af dat ontwikkelingslanden 100 miljard dollar per jaar zouden krijgen van de rijke landen om hun economie te verduurzamen en zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte of juist overstromingen. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is dat bedrag nog nooit gehaald, maar zit er wel een stijgende lijn in. In 2020, het laatste jaar waarover alle cijfers binnen zijn, stond de teller op 83,3 miljard dollar. Een dollar is de laatste tijd ongeveer evenveel waard als een euro.
Leningen
Oxfam heeft de bedragen nader onderzocht en komt tot de conclusie dat het vaak niet echt om steun gaat. Bij het overheidsgeld betreft het voor 70 procent leningen die terugbetaald moeten worden. Die gaan ook als klimaatsteun de boeken in. Hetzelfde geldt voor private investeringen in sectoren die iets met het klimaat te maken hebben. Zonder deze posten blijft volgens Oxfam 21 tot 24,5 miljard dollar over.
,,Arme landen dwingen een lening terug te betalen om het hoofd te bieden aan een klimaatcrisis die ze nauwelijks hebben veroorzaakt, is extra oneerlijk”, vindt Zagema. Hij vindt dat meer landen geld moeten geven in plaats van moeten uitlenen.
Oxfam is al jaren kritisch over klimaatfinanciering. Dit rapport verschijnt in aanloop naar de VN-klimaattop in Egypte, de COP27. Die wordt van 6 tot en met 18 november gehouden in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Voor gastland Egypte en andere Afrikaanse landen is klimaatfinanciering een zeer belangrijk onderwerp.
De Nederlandse regering kondigde onlangs aan de klimaatsteun te verhogen naar 1,8 miljard euro in 2025. De helft daarvan komt van de overheid, de andere helft zou de vorm van private investeringen moeten krijgen. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) benadrukte vorige week tijdens een Kamerdebat dat het bij het overheidsgeld “voor het overgrote deel” om giften gaat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Iconische Flatiron Building New York geveild voor 190 miljoen dollar, nieuwe eigenaar: ‘Altijd gedroomd hiervan’
Het historische Flatiron Building in New York is woensdag geveild voor een bedrag van 190 miljoen dollar (174,6 miljoen euro). -
met video
Weerman emotioneel als hij ziet hoe tornado op dorp afraast: al meer dan twintig doden in Mississippi
In de Amerikaanse staat Mississippi zijn zeker 25 doden gevallen door een tornado. Tientallen mensen raakten gewond, vier mensen zijn nog vermist. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUMRussische ex-president
Medvedev strooit met bedreigingen: ‘Hij moet verschrikkelijke dingen doen om Poetin gunstig te stemmen’
De Russische oud-president Dimitri Medvedev strooit weer met bedreigingen met kernwapens. Is hij onderhand de nieuwe Zjirinovski, de voormalige clown van het Kremlin? -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
Zeker één dode en zes gewonde Amerikanen in Syrië na Iraanse droneaanval
Een Amerikaanse aannemer is donderdag omgekomen en vijf Amerikaanse soldaten en één Amerikaanse aannemer zijn gewond geraakt door een droneaanval in Noordoost-Syrië. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten was de drone van Iraanse afkomst. -
-
-
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
Rwandese volksheld Rusesabagina vrijgelaten en in Qatar gearriveerd
Paul Rusesabagina, bekend van de film 'Hotel Rwanda', is maandag aangekomen in Qatar, zo melden diplomatieke bronnen. De Belgische Rwandees die in zijn geboorteland tot 25 jaar celstraf was veroordeeld wegens terrorisme, werd afgelopen weekend vrijgelaten.