Oud-adviseur en rechterhand Trump moet 40 maanden de cel in

videoRoger Stone, de voormalig adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden. Ook moet hij een boete van 20.000 dollar betalen. De straf valt, mede door tussenkomst van Trump, veel lager uit dan de aanvankelijk strafeis, die 7 tot 9 jaar cel was. Trump reageert: de jury is ‘besmet'. 

In november werd de 67-jarige Stone door een jury al schuldig bevonden aan belemmering van de rechtsgang, liegen tegen het Congres en het beïnvloeden van getuigen tijdens een onderzoek van datzelfde Congres, maar een strafmaat werd toen nog niet bekendgemaakt.

Trump

Toen de aanklager later met een eis kwam van tussen de 7 en 9 jaar cel, verlaagde het Amerikaanse ministerie van Justitie die eis. Dat besluit kwam enkele uren nadat Trump zich had uitgelaten over de eerste eis en die ‘heel verschrikkelijk en oneerlijk’ had genoemd. De vier aanklagers die op de zaak zaten besloten de zaak uit handen te geven na de inmenging.

De federale rechter Amy Berman Jackson deed vandaag uitspraak. Ze noemde Stone ‘een bedreiging voor onze democratie’. In de aanloop naar zijn zaak had Stone zich volgens de rechter bovendien ‘bedreigend en intimiderend’ gedragen richting de rechtbank door bepaalde foto’s via sociale media te verspreiden.

Stone heeft de aantijgingen altijd ontkend en de rechtszaak herhaaldelijk ‘politiek gemotiveerd’ genoemd. De rechtbank stelt nu vast dat dit niet zo is.

Trump denkt dat Stone ‘een goede kans maakt’ om alsnog vrijgesproken te worden. Dat zei de president in reactie op de veroordeling. De president zei te geloven dat de jury ‘besmet’ is, maar hij gaat niet meteen gratie verlenen: ,,Ik ga kijken hoe dit proces verder verloopt. Op een gegeven moment neem ik een besluit. We wachten af.”

Witte boorden

Stone is bepaald niet de eerste uit ‘team-Trump’ die is veroordeeld tot een celstraf. Eerder werden Trumps voormalige advocaat Michael Cohen, buitenland-adviseur George Papadopoulos, Richard Pinedo, Rick Gates, de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan en Trumps voormalige campagnevoorzitter Paul Manafort al veroordeeld.

Hoewel Trump onlangs een aantal witteboordencriminelen gratie verleende, verklaarde hij ook dat hij er niet over dacht zijn voormalige medewerkers Roger Stone, Paul Manafort en Michael Flynn gratie te verlenen of straftijdverkorting te geven. 

Roger Stone
Volledig scherm
Roger Stone © AFP
  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.