Opvolger ruimtetelescoop Hubble wordt in december eindelijk gelanceerd
De nieuwe ruimtetelescoop James Webb moet eind dit jaar naar de ruimte gaan. De ruimtevaartorganisaties ESA (Europa) en NASA (Verenigde Staten), die het apparaat hebben gebouwd, melden dat de lancering staat gepland voor 18 december.
De lancering gebeurt vanaf de Europese ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana. De belangrijkste onderdelen van de draagraket zijn daar inmiddels aangekomen vanuit Europa. De James Webb zelf bevindt zich in een laboratorium in de Amerikaanse staat Californië en moet eind deze maand richting de lanceerbasis vertrekken.
Nieuwe telescoop
De James Webb moet de opvolger worden van de beroemde ruimtetelescoop Hubble. Die nadert na meer dan dertig jaar het einde van zijn loopbaan. De nieuwe telescoop is groter en scherper, en moet daardoor dingen ontdekken die voor de Hubble verborgen zijn gebleven.
Bovendien gaat het nieuwe observatorium niet rond de aarde draaien, zoals de Hubble, maar rond de zon, op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde. Op die plek moet de James Webb onder meer zoeken naar planeten waar misschien leven mogelijk is, verre sterrenstelsels en sporen van de oerknal.
Lees verder onder de foto.
8 miljard euro
Het project kost in totaal ongeveer 8 miljard euro. De nieuwe ruimtetelescoop is ongeveer zo groot als een tennisbaan. De kern is een 6,5 meter grote spiegel van goud en beryllium. Die vangt het licht uit de ruimte op.
De ontwikkeling van de James Webb ging moeizaam. Aan de telescoop wordt al sinds 1996 gewerkt en het was eerst de bedoeling dat hij al in 2007 zou worden gelanceerd, maar dat wordt bijna jaarlijks verschoven. Zo blijken de ontwikkelaars langer dan verwacht nodig te hebben om alle nieuwe technologieën aan boord goed te testen. Bovendien zijn er menselijke fouten gemaakt. Zo ontstonden er scheuren in een zonnescherm.
Bij een trillingstest schoten zeventig bouten los. Ze vielen in de telescoop en een paar zijn nog steeds niet teruggevonden. Vorig jaar leidde de corona-uitbraak tot een nieuwe vertraging. Eerder zei NASA al dat Webb elke dollarcent en dus het ‘wachten waard’ is. ,,We moeten het hier op aarde in orde hebben voordat we naar de ruimte gaan’’, zei bestuurder Thomas Zurbuchen erover.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWetenschap
Zes spannende ruimtemissies die dit jaar gepland staan
Riemen vast! 2021 wordt met een reeks bijzondere missies een topjaar in de ruimte. Overheden en bedrijven testen capsules en raketten, bouwen aan ruimtestations en werken aan een terugkeer naar de maan. -
PREMIUM
Hubble is pure passie: troeteltelescoop opent een wonderbaarlijke wereld
Spreek met astronomen over Hubble en er klinkt meteen liefde door in hun stem. De ruimtetelescoop is met alle verzamelde informatie al dertig jaar lang een bron van inspiratie. ,,Dit is niet zomaar een telescoop. Het is de telescoop van de mensheid.’’ -
Afscheid van door agenten mishandelde Tyre Nichols: ‘Het recht op oud worden is hem ontzegd’
Familie, vrienden, en ook de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris hebben afscheid genomen van Tyre Nichols in Memphis, Tennessee. De 29-jarige zwarte Amerikaan overleed ruim drie weken geleden door politiegeweld. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
Zoekgeraakte minuscule capsule met gevaarlijke radioactieve stof teruggevonden in Australië
Na een grootschalige zoektocht langs een 1400 kilometer lange route is in Australië de minuscule radioactieve capsule teruggevonden die zoek was geraakt. Dat meldt de minister van Hulpdiensten. Er werd al meer dan een week gezocht naar de capsule, die zo klein is als een erwt en een gevaarlijke stof bevat. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
met video
Pentagon observeert Chinese spionageballon boven VS
Het Amerikaanse ministerie van Defensie observeert al een paar dagen een Chinese spionageballon die hoog boven het Amerikaanse grondgebied vliegt. Dat heeft een hoge functionaris van het Pentagon donderdag gemeld. Canadese Defensie-medewerkers denken ondertussen ook een tweede ballon boven hun grondgebied te hebben gezien.