Volledig scherm
De Israëlische betoging was in de buurt van de woning van premier Netanyahu. © AFP

Ook in Israël betoging van ‘gele hesjes’ tegen stijgende kosten

Op het Parijsplein in Tel Aviv hebben vandaag in gele hesjes gestoken mensen betoogd tegen de hoge kosten van het levensonderhoud. Ook protesteren ze tegen een reeks prijsstijgingen bij openbare diensten.

Volledig scherm
Prijzen van elektriciteit, water, melk en brood stijgen snel in het toch al dure Israël. © EPA

Het Parijsplein, dat niet ver van de woning van premier Benjamin Netanyahu ligt, was door demonstranten gekozen omdat de protesten tegen de uitholling van de koopkracht door 'gele hesjes' uit Frankrijk komt.

Prijzen van elektriciteit en water, van melkproducten en onder meer brood stijgen snel in het toch al relatief dure Israël. Op sociale media zijn er al sinds 2011 talrijke protestbewegingen tegen de hoge prijzen en lage lonen, meldden Franse en Israëlische media.

Protestdag Frankrijk

Volledig scherm
Een Israëlisch ‘geel hesje’ wordt opgepakt, nadat ze het verkeer wilde blokkeren. © EPA

Veel Franse 'gele hesjes' willen van zaterdag hun vijfde grote nationale protestdag maken. Het is onduidelijk of de opkomst deze keer groot is, omdat de regering harde toezeggingen heeft gedaan en omdat er net een terroristische aanslag in Straatsburg is geweest.

Afgelopen zaterdag waren er zeker 136.000 'gilets jaunes' (gele hesjes) op de been in Frankrijk. Bij ernstige ongeregeldheden zijn daarbij zeker 1700 mensen gearresteerd. Sinds de beweging in Frankrijk 17 november met grote protesten begon, zijn daarbij zes doden gevallen.